23 C
Paşcani
luni, septembrie 26, 2022

Scandal pentru un loc de veci, din cimitirul Topile

- Advertisement -

Scandal in localitatea Topile, din comuna Valea-Seaca, intre o enoriasa si preotul din sat, Mihai Fronea. Maria Mârza il acuza pe paroh pentru ca i-a taiat un nuc, plantat de ea pe mormantul sotului, fara sa o anunte.

Mai mult, femeia a considerat acest lucru ca un gest de intimidare, pentru a ceda un loc de veci, alaturi de cel al sotului, pentru care sustine ca a platit mai multi ani la rand, si care ar fi al tatalui ei.

Dupa ce a fost taiat copac, reclamanta sustine ca a gasit crucea sotului rupta, iar felinarul a disparut.

In replica, parintele paroh are o alta varianta. Intr-un mesaj trimis reporterilor BIT TV, el a precizat ca reclamanta ar avea un singur loc de veci, cel al sotului, si detine mai multe in mod gratuit, iar copacul a fost taiat la cererea unor sateni cu aprobarea consiliului parohial, pe motiv ca reprezenta un pericol. In aceasta perioada, doi arbori au fost pusi la pamant, din acest motiv.

„(…) Copacii respectivi din cimitirul parohiei noastre au fost taiati in urma sesizarilor unor credinciosi, care se ingrijorau de starea mormintelor celor adormiti ai lor, deoarece radacinile lor afectau starea acestora (ridicau temeliile mormintelor), era in pericol si clopotnita bisericii, iar aceasta decizie are la baza si hotararea Consiliului Parohial. Eu, personal, am fost rugat de catre o credincioasa a parohiei noastre, Obreja Margareta, sa tai copacul din preajma mormantuluiparintilor ei, deoarece ar fi putut cadea la prima furtuna si ar fi distrus mormantul (…)”, a precizat parintele printr-un mesaj.

Mai mult, parintele neaga acuzatiile aduse de femeie, cu privire la faptul ca face presiuni pentru a ceda locul de veci care este liber.

Nu este adevărat. Soțul ei este înmormântat aici, deși as fi putut refuza acest lucru, deoarece el a fost adus dintr-o localitate de pe Valea Jiului, acolo unde are si Dna Marza domiciliul. In Topile locuiește doar tatăl ei. Am facut o fapta creștinească cand am acceptat sa îl înmormântez pe soțul ei aici, la insistentele ei, deși puteam refuza pt ca nu era enoriașul parohiei noastre. Dna respectiva a prins pe lângă mormântul soțului- in mod abuziv, fără acordul meu- inca trei locuri. Asta reclama ea de fapt-ca nu poate lua -abuziv- aceste locuri. De precizat ca părinții ei au loc de veci separat, in alt loc din cimitir. Nici eu nu știu pt ce motiv mai dorește acele locuri care sunt in apropierea mormântului soțului„, spune parintele Mihai Fronea.

Mentionam ca potrivit Statului pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, art. 187 (2), la parohie, cimitirul sta sub supravegherea preotului paroh, al epitropului si a Consiliului Parohial.

 

 

 

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Testări gratuite pentru prevenirea cancerului de col uterin, la Stolniceni Prăjescu

Caravana Institutului Regional de Oncologie din Iași pentru testări...

Mai mulți bani pentru noaptea de Revelion, la Pașcani

Primăria Municipiului Pașcani vrea să cheltuie 134.000 de lei...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow