10.2 C
Paşcani
miercuri, martie 22, 2023
Array

Scandal pentru subventiile agricole, la Miroslovesti

Nemultumiri cu terenurile agricole utilizate fara acte de proprietate in regula. Din cauza noilor reglementari legale tot mai multi gospodari nu mai pot incasa subventiile de la APIA.
Zeci de astfel de cazurii ajung zilnic la agentia statului si la primarii ,dar putine dintre ele sunt rezolvate. Gospodarii care pana anul trecut au incasat banii pentru cultivarea teerenurilor, in unele cazuri doar pe baza unor declaratii personale, acum trebuie sa sa depuna la dosar o adeverinta conform Registrului Agricol de la Primarie. Acolo sunt trecute doar terenurile detinute cu acte in regula, motiv pentru care au aparut numeroase nemultumiri.
Este si cazul unui fermier din comuna Miroslovesti care a cerut ajutorul televiziunii BIT TV pe motiv ca ar fi victima unui abuz. El sustine ca secretarul Primariei refuza sa ii treaca pe adeverinta toate terenurile pe care le are in folosinta deoarece unii dintre proprietarii de drept ar avea restante de achitat la taxele si impozitele locale. Barbatul spune ca a platit o parte din ele, doar pentru terenurile folosite de el, dar tot nu ar fi fost indeajuns.
Fermierul spune ca de vina ar fi secretarul Primariei si cei de la Serviciul agricol si ca ar avea toate actele in regula. Din cauza acestei incurcaturi barbatul ar putea pierde aproape 10.000 lei, subventie pentru terenul agricol.
In replica secretarul Primariei Miroslovesti spune ca adeverintele pentru APIA nu pot fi eliberate decat in conformitate cu datele din Registrul Agricol iar acolo sunt trecute doar terenurile al carui regim de proprietate a fost clarificat.
Problemele au aparut in urma unei recente reglementari legale prin care nu mai sunt luate in consideratie declaratiile pe proprie raspundere privind folosinta terenurilor. Asta insemna ca trebuie depuse actele din care sa reiese cine sunt proprietarii si acordul lor. Mai mult in cazul de fata ar fi mai multi mostenitori, si nu toti vor ca terenul in cauza sa fie cultivat de reclamant, sustine secretarul Daniel Ciobanu.
In aceeasi situatie s-ar afla zeci, chiar sute de gospodari. Cei de la Agentia de Plati incearca sa deblocheze situatia si sa urgenteze depunerea dosarelor pentru ca banii sa nu fie pierduti.
Mentionam ca in acest an se va depune o singura cerere de plata la APIA, atat pentru sectorul vegetal, cat si pentru cel animalier, cel tarziu pana pe data de 15 iunie.
Pot beneficia de aceste subventii persoane fizice si cele juridice care desfasoara o activitate agricola in calitate de utilizatori legali ai suprafetelor de teren agricol sau detinatori de animale, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow