More

  Satul ieșean cu elevi străluciţi: Tătăruși

  Array

  Performanţa şcolară nu ţine cont de peisajul urban ori rural, nu ţine evidenţa paşilor făcuţi de elevi în drum spre şcoală, dacă aceştia calcă pe caldarâmul din municipiu ori prin noroiul dintr-un sat uitat de lume. Evaluarea naţională ne demonstrează încă odată faptul că o mână de dascăli dedicaţi şi copii cu o minte sclipitoare pot aduce note de 10 şi în satele din judeţ.

  Top 9 cei mai buni elevi de la sate

  În primii 500 de absolvenţi de clasa a VIII-a, clasaţi în ordinea mediilor, se află şi 45 de elevi de la ţară. Primii nouă au medii cuprinse între 9,70 şi 10. Pe primul loc se află Teodora Buleu de la Şcoala din Tomeşti, care va intra la liceu cu media de admitere 10. Aceasta va fi elevă din toamnă la Colegiul „Emil Racoviţă”, la profilul Ştiinţe ale Naturii, şi visează să devină medic. „Toate emo­ţiile pe care le-am avut au făcut ca examenul să pară mai greu, dar am reuşit să mă concentrez. Înainte de examen mi-am petrecut timpul mai mult citind decât studiind. Nu am exagerat cu învăţatul. Aş vrea să devin medic pediatru deoarece îmi plac copiii”, a spus pentru „Ziarul de Iaşi” Teo­dora, imediat după ce a aflat rezulatele.

  Pe locul II se află Lavinia Buleu din Tătăruşi, cu media la evaluarea naţională 9,90. Între aceste două eleve există doar coincidenţă de nume, acestea nefiind rude. Pe locul III se află eleva Georgiana Versticiuc de la Şcoala Plugari, care a obţinut tot 9,90 la evaluare, apoi, pe locul III pe lista de la Ministerul Educaţiei se află Eusebiu Cojocaru, cu media la evaluarea naţională 9,85, urmat de Ines Pîrvan de la Şcoala Gimnazială Ţuţora. Pe locul şase o găsim pe Luisa Onofrei, de la Liceul Tehnologic din Tătăruşi, cu media 9,75, pe locul şapte pe Arina Prisăcariu din Costuleni cu aceeaşi medie, 9,75, pe locul opt se află Cristi Sandu, tot din Tătăruşi, cu media 9,70 iar pe locul nouă Cristian Cojocaru din satul Ruşi, comuna Belceşti, care a obţinut tot 9,70 la examen.

  Din dorinţa noastră de a cunoaşte o parte dintre aceşti elevi excepţionali de la şcolile de la ţară, am vizitat şcoala cu cei mai mulţi elevi care au peste 9,70, şi anume, Liceul Tehnologic din Tătăruşi. Aici i-am întâlnit pe Cristi, Lavinia şi Luiza, trei copii frumoşi, deştepţi şi bine crescuţi.
  Lavinia Buleu a obţinut la evaluare 10 la matematică şi 9,80 la română. Pe anii de studiu a avut 9,95, fiind foarte aproape de media perfectă. Lavinia este o tânără aparent timidă, cu părul lung, ce-i acoperă mai tot timpul obrajii. La întâlnirea noastră a venit însoţită de tatăl său, care ne mărturiseşte că mai are un băiat care tocmai a dat bac-ul. Tânăra are cea mai mare medie de admitere din regiunea Paşcaniului şi îşi doreşte să înveţe la Liceul „Miron Costin” din Paşcani, la specializarea Ştiinţe ale Naturii. Va intra cu primul cod şi va fi prima pe lista şcolilor din Paşcani. S-a gândit deja şi ce o să facă mai departe. Are două opţiuni, Facultatea de Drept şi Academia de Poliţie. Însă observăm că tatăl este cel care i-a stabilit traseul educaţional, şi tot el este cel care o îndeamnă pe Lavinia să-i urmeze un vis neîmplinit.

  „Eu am intrat la Drept, dar nu m-am mai dus. De mult e stabilit că Lavinia va face Dreptul, iar pe băiat o să-l înscriu la Silvicultură la Agronomie în Iaşi”, spune ferm convins tatăl Laviniei. Întrebat dacă visul său este să-şi vadă fata avocat, acesta răspunde repede că nu. „Ce, numai atât? Vreau să o văd judecătoare!”. Lavinia este fată de pădurar, iar tatăl său spune în glumă că de la pădure i se trag aceste note, de la aerul plin de oxigen.

  Locuiesc într-un canton departe de sat, iar la şcoală fata a fost adusă zilnic de tatăl său. „Acum drumul este mai bun, am piatră, dar înainte nu puteai intra nici cu căruţa”, povesteşte tatăl fetei. La Paşcani va sta în gazdă, deoarece naveta nu este o soluţie, casa lor fiind la 4 kilometri de sat, iar satul la jumătate de oră de oraşul Paşcani. „La examen, subiectele au fost accesibile, am muncit mult pentru rezultatul acesta. Acasă am învăţat foarte mult, iar la şcoală eram atentă la ore, aşa că mă aşteptam la aceste note. Le mulţumesc profesorilor, pentru că fără ajutorul lor n-aş fi reuşit. În spatele succesului stau ei, în special profesorii de matematică şi limba română. La acea diagramă despre care au vorbit toţi am stat după examen să văd de ce au pus alţi copii alt rezultat. Mie mi s-a părut logică varianta corectă”, spune Lavinia.

  Întrebată dacă va fi recompensată vara aceasta cu o vacanţă, pentru rezultatele sale, fata spune că nu crede că e nevoie deoarece ei i se pare normal să înveţe. Momentan, ca să se relaxeze, citeşte „Moromeţii”.
  Continuarea pe Ziarul de Iasi

  Ce părere ai?

  Related Articles

  ”Atenţie la capcanele din noile contracte! Nu există miracole în ofertele ieftine”

  Oamenii ar trebui să fie foarte atenţi când semnează noi contracte de energie, întrucât furnizorii au multe tactici de a păcăli clienţii, iar preţurile...

  Medicii de familie către pacienţi: Programaţi-vă singuri pe portalul de vaccinare!

  Aceştia spun că nu pot face faţă numărului mare de solicitări, mai ales în condiţiile în care platforma de înscrieri merge cu intermitenţe, şi...

  Cum a dat lovitura Grupul GRAMPET: Testul economic din 2020, o provocare economică unică în România

  Anul 2020 a atras provocări economice unice pentru Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român (GFR), cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI