More

  Sărbătoare la Tătăruși cu avione, artiști și foc de artificii

  Array

  Sărbătoare la Tătăruși cu avione, artiști și foc de artificii

  Comuna Tătăruși a demonstrat încă o dată că acolo au loc evenimente deosebite și care rămân întipărite în memoria locuitorilor și nu numai, dat fiind că în cele trei zile de sărbătoare mii de oameni au spus prezent la cea de-a V a ediție a “Zilelor Rezervației Forestiere”. Din program nu au lipsit momente dedicate tinerilor dar și bătânilor satului care s-au simțit mai “tătărușeni” ca niciodată.

  Trei zile de sărbătoare au avut loc în comuna Tătăruși. Startul a fost dat vineri, 19 august, la Muzeul Satului când au avut loc – o conferință pe teme de ecoturism, a fost lansat CD-ul artiștilor Maria Petrișor, Grigore Vasiliu, Sandu Gică, responsabil fiind Valentin Tălpălaru. De asemenea, doritorii au putut vizita în incinta locației o expoziție de artă populară, nu au lipsit goblenurile, panopliile, fotografiile și cărțile de colecție.

  Un moment emoționant a fost atunci când cei prezenți au putut asculta vocea lui Alexandru Vasiliu, înregistrare din anul 1928 găsită în fonoteca de aur. (Născut la 15 ianuarie 1876 în Tătăruși, Alexandru Vasiliu a urmat Școala primară în satul natal și la Fălticeni și Şcoala Normală ”Va­sile Lupu” din Iaşi. Încă de când era elev în ultimul an la această școală, începe a culege folclor, devenind colaborator permanent, în materie de folclor, la revisa „Şezătoarea” de la Fălticeni. La 1 octombrie 1895 intră în învăţământ în satul natal, ca primul învățător originar din Tătăruși, profesând la aceeași şcoală vreme de 34 de ani până la ieşirea la pensie, la cerere, la 15 septembrie 1929. Ca director de şcoală, construiește – cu fonduri alocate de la Casa Şcoalelor – primul local de școală cu 4 săli de clasă, cancelarie şi locuinţă pentru învăţătorul „diriginte” (director) al şcolii, construcţie care este terminată în 1899. )

  Ziua de vineri s-a încheiat cu o discoteca în aer liber pentru tineri, însă ei au putut participa și la un concurs de orientare turistică ce a avut loc în Rezervație.

  Sâmbătă, 20 august, evenimentul a început de la ora 11.00 cu primirea invitaților, de la politicieni până la colaboratori. Nu a lipsit slujba religioasă, dar și acordarea de diplome de onoare și mulțumire a celor au contribuit la dezvoltarea comunei prin organizare de evenimente, păstrarea tradițiilor sau elevilor care fac cinste localității.

  Spectacolul avatic a avut loc sâmbătă după amiază, însă administrația locală promite că astfel de eveniment va mai avea loc, iar doritorii să “zboare” se pot înscrie pentru programări.

  Spectacol muzical a fost susținut de artiști de talie națională. Printre ei s-au numărat Fuego, Radu Ile, Ion Suruceanu, Adda, Rubby, Lora. Evenimentul a fost încheiat de Alexandra Ungureanu & Crush și Andreea Bănică.

  Seara de duminică s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii. Prezentatorii evenimentului ce s-a desfășurat în vatra satului au fost Codruța Filip și Georgiana Roșu. Nota de plată a fost estimată la peste 70.000 de lei, 40% de la bugetul local, restul din sponsorizări.

  Materialul video îl găsiți în cadrul știrilor INFOBIT din această seară, iar video integral cu evenimentul pe canalul de youtube BIT TV.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Cadrele didactice din județul Iași se pot vaccina la Târgu Frumos, un centru amenajat

  Printr-o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași s-au stabilit următoarele fluxuri și centre de vaccinare care vor fi deschise începând...

  Sedință de Consiliu Local importantă la Primăria Miroslovești

  Sedinta importanta de Consiliu Local la Primaria comunei Miroslovesti, vineri, 15 ianuarie. Pe ordinea de zi au fost inscrise 16 proiecte de hotarare, importante...

  Pregatiri pentru mutarea activitatii Scolii „Iordache Cantacuzino

  Pregatiri intense pentru relocarea activitatii educationale a Scolii Iordache Cantacuzino din Pascani. Cladirea urmeaza sa intre in renovare, din primavara acestui an iar pana...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI