16.3 C
Paşcani
miercuri, mai 31, 2023
Array

Sărbătoare în Helesteni. Trei francezi vor deveni cetăţeni de onoare ai comunei

Comuna Helesteni va îmbracă straie de sărbătoare peste trei săptămâni. Administraţia locală va organiza în perioada 23-24 septembrie, încă o ediţie a evenimentului cultural “Tradiţii şi Obiceiuri Româneşti specifice zonei Helesteni”. În acest sens, a fost semnat şi un acord de parteneriat între primărie şi Consiliul Judeţean Iaşi, care va acorda un sprijin financiar de 15.000 de lei. În cadrul acestei sărbători , vor fi acordate şi trei titluri de cetăţeni de onoare, unor francezi cu care administraţia locală colaborează de câţiva ani.

În perioada 23-24 septembrie, la Helesteni, va fi sărbătoare. Sâmbătă şi duminică va avea loc cea de-a treia ediţie a evenimentului „Tradiţii şi Obiceiuri Româneşti” specifice zonei respective. În ultima şedinţa de Consiliu Local, a fost votat un proiect de hotărâre privind încheierea unui acord de parteneriat cu Consiliul Judeţean Iaşi, în ceea ce priveşte sărbătoarea.

Vor fi organizate mai multe activităţi, pentru prezentarea obiceiurilor din zona. Femeile din sat se ocupă şi în aceste timpuri cu ţesutul hainelor tradiţionale, sunt meşteri populari care pregătesc coifuri pentru Anul Nou şi multe altele.
Tot în cadrul acestei sărbători, vor fi acordate trei titluri de cetăţeni de onoare într-o persoane din Franţa, care a ajutat foarte mult comuna. Este vorba despre Martin, Didier şi Bernard Fajol. Au donat echipamente pentru pompierii voluntari, iar în primăvara ar urma să aducă o autospecială nouă.

Menţionăm că ediţiile evenimentului au fost organizate în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow