17.3 C
Paşcani
joi, septembrie 28, 2023
Array

SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII – campanii în tot județul Iași

Inspectoratul de Poliție Județean Iași  demarează, începând de mâine, până vineri, ,,SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII”. Este cea de-a X-a ediție a acestei manifestări derulată de Poliția Româna la nivel național.

Activitățile planificate a se desfășura în perioada 28 septembrie-02 octombrie a.c. au ca obiectiv sensibilizarea populaţiei cu privire la importanţa adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale şi a implicării cetățenilor în activităţi cu caracter preventiv.

Evenimente de prezentare a SĂPTĂMÂNII PREVENIRII CRIMINALITĂȚII vor fi organizate și la Pașcani (29 septembrie – Clubul Copiilor Pașcani), Târgu Frumos (30 septembrie – Liceul Teoretic Ion Neculce Târgu Frumos) și Hârlău (1 octombrie – Clubul Copiilor Hârlău).

Ziua de 28 septembrie, dedicată prevenirii infracţiunilor împotriva minorilor. Astfel, poliţiştii vor desfăşura activități în şcoli, vor distribui materiale preventive. Mesajele polițiștilor se vor adresa atât copiilor, dar și adulților – părinți și cadre didactice, și vizează creșterea gradului de siguranță al celor  mici. Acțiunile desfășurate la nivelul județului Iași în această zi se derulează sub deviza UN COPIL PREVENIT ESTE UN COPIL SALVAT!

La data de 29 septembrie, zi dedicată prevenirii delincvenţei juvenile, poliţiştii vor merge în şcoli, în centrele de plasament sau în parcuri. În cadrul acestor întâlniri, poliţiştii vor aborda teme precum limitele răspunderii penale a minorilor, cauzele şi condiţiile favorizante comiterii de infracţiuni, consecinţele juridice ale comiterii faptelor penale şi contravenţionale. De asemenea, vor distribui materiale informative, vor organiza expoziţii tematice de carte şi vor desfăşura acţiuni pentru prevenirea absenteismului şcolar în spațiile comerciale şi în barurile din apropierea şcolilor, urmărind să prevină vânzarea către minori de băuturi alcoolice şi ţigări.

Ziua de 30 septembrie va fi dedicată prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului. Poliţiştii vor informa populaţia cu privire la consecinţele unui comportament neglijent vizavi de bunurile personale. Ei se vor afla în parcările din zona marilor centre comerciale, în pieţe publice, pieţe agroalimentare, se vor deplasa la asociaţiile de proprietari şi vor controla agenţii de pază cu privire la respectarea Legii 333/2003. Vor fi organizate sesiuni de informare în şcoli, activităţi de informare a deținătorilor de bunuri şi valori cu privire la obligaţiile pe care le au, vor fi instruite persoanele vârstnice cu privire la eventualitatea comiterii unor furturi din locuinţe ( în oraşe, la cluburile vârstnicilor, iar în zonele rurale, prin caravane de informare) şi vor fi stabilite întâlniri cu muncitorii sezonieri, pentru prevenirea furturilor.

Ziua de 1 octombrie va fi rezervată prevenirii criminalității organizate. Astfel, vor fi organizate dezbateri cu elevi, părinţi şi profesori, vor fi vizionate filme educative în şcoli, iar în cadrul acestor întâlniri, poliţiştii vor face recomandări pentru prevenirea   traficului de persoane, consumului şi traficului de droguri şi criminalităţii informatice.

2 octombrie – ziua dedicată siguranţei rutiere. În această zi, poliţiştii se vor întâlni cu elevii din şcoli şi licee, atât din mediul urban cât şi rural. Vor fi abordate subiecte ca principalele cauze de producere a accidentelor rutiere şi respectarea regulilor de circulaţie pe drumurile publice de către toţi participanţii la trafic.

Totodată, pe parcursul săptămânii viitoare, polițiștii de la transporturi vor desfăşura cu elevii Colegiului  Tehnic de Transporturi şi Construcţii Iaşi şi în staţiile de cale ferată Iaşi și Paşcani, activităţi de prevenire a infracţiunilor cu violenţă în mediul elevilor navetişti.

Parteneri principali în derularea evenimentului la nivelul județului Iași sunt AUTORITATEA TERITORIALĂ DE ORDINE PUBLICĂ IAȘI și CORPUL NAŢIONAL AL POLIŢIŞTILOR – Consiliul Teritorial Iaşi. Alături de noi se află și Inspectoratul Școlar Județean Iași, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iași, ANA – Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Iași, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Zonal Iași, O.N.G. – uri și fundaţii de pe plan local.

Alte articole