13.9 C
Paşcani
miercuri, octombrie 20, 2021
Array

Săptămâna patimilor – Miercurea Mare

Săptămâna patimilor – Miercurea Mare

Suntem în Săptămâna Patimilor, iar până vineri bisericile ortodoxe oficiază sfintele slujbe de Denii, fiecare zi având o semnificație aparte. După zilele de luni și marți, preoții ne spun ce înseamna Miercurea Mare, atunci când se săvârşeşte Taina Sfântului Maslu, iar denia aminteşte de trădarea lui Iisus. De aceea, miercurea este zi de post negru, alături de vineri, ziua în care Iisus a fost răstignit.

În denia din Miercurea Mare a fost rânduită de Sfinții părinți să fie pomenite două personaje contemporane cu Iisus, care s-au comportat diferit faţă de Hristos în Săptămâna Patimilor.

Denia de miercuri seara face pomenirea femeii păcătoase care, în dorinţa de a i se ierta păcatele, a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocăinţei şi îndreptării omului păcătos.

De asemenea, în Denia din Miercurea Mare este pomenit şi Apostolul Iuda, care a trăit alături de Iisus, dar şi-a pierdut mântuirea. Apostolul Iuda a rămas în istoria creştinătăţii ca Iuda trădătorul, cel care l-a vândut fariseilor pe Iisus, pentru 30 de arginţi.

Ca orice sărbătoare religioasă, şi cea din ziua de miercuri este însoţită de tradiţii şi obiceiuri. În popor se spune că, dacă ţii post negru, vei fi ferit tot anul de boli. Bătrânii cred că cenuşa din sobe, aruncată peste straturile din grădină, are puteri mari, care fac plantele să rodească bogat.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Noi restricții în Pașcani în perioada 21 octombrie – 3 noiembrie. Vezi hotărârea dată de CJSU

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Iasi a emis hotararea prin care se impun noi restrictii in...

Toți elevii intră în vacanță pentru două săptămâni, începând de luni

Elevii vor intra în vacanță pentru două săptămâni, a anunțat, miercuri, președintele Klaus Iohannis. Astfel, toate școlile...

Deputatul PNL Sorin Năcuță: “Soluția Guvernului PNL pentru scăderea facturilor la electricitate și gaze: compensare, plafonare, amânare la plată”

Propunerea legislativă care are ca scop compensarea, plafonarea și amânarea la plată a facturilor va fi votată...

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova Târgu Frumos 

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova din orasul Târgu Frumos. Directia de Sanatate Publica Iasi a...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI