15.2 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

Săptămâna de lucru de patru zile, propusă din nou în Parlament, deși aceasta este posibilă deja

Deși opțiunea ca salariații să lucreze doar patru zile pe săptămână există deja în legislația muncii din țara noastră, parlamentarii vor să introducă o prevedere explicită conform căreia salariatul poate opta pentru un program de patru zile pe săptămână și trei zile de repaus, după cum se arată într-o propunere întregistrată joi la Senat. Teoretic, aceste demersuri sunt inutile din moment ce Codul muncii stabilește deja acest aspect.

Propunerea legislativă de la Senat vizează astfel ca în Codul muncii să fie transpusă prevederea conform căreia angajatul poate opta să lucreze zece ore pe zi timp de patru zile pe săptămână.

„Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Această repartizare a timpului de muncă se stabileşte de comun acord între angajator şi angajat, şi poate fi de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus, se arată în textul propunerii.

În prezent, aceeași dispoziție este inclusă în legislația muncii, însă sub o altă formă, iar aceasta prevede că „în funcție de specificul unității sau al muncii prestate, se poate opta și pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână”.

În trecut, o inițiativă legislativă asemănătoare privind săptămâna de lucru redusă la patru zile a mai fost pusă în discuție de către parlamentari, fără a ajunge însă să se aplice, ocazie cu care redacția noastră a explicat, inclusiv cu ajutorul profesioniștilor în legislația muncii, că această prevedere este cuprinsă deja în Codul muncii.

Atenție! Pentru a se aplica, propunerea trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgată de președintele țării și să fie publicată în Monitorul Oficial.

Sursa avocatnet.ro

Alte articole