22.7 C
Paşcani
vineri, mai 20, 2022
Array

Sânzienele îmbracă planeta în ie românească. Ziua Universală a Iei, celebrată în toate colţurile lumii

Odată cu sărbătoarea de Sânziene de la 24 iunie, când este prăznuită Naşterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Ziua Universală a Iei este celebrată de români din întreaga lume.

În preajma solstiţiului de vară de la 21 iunie, ce reprezintă debutul verii astronomice, o altă zi mare cuprinde România. La 24 iunie, români din întreaga lume intră în hora de Sânziene, sărbătoarea păgână ce marchează Naşterea Sfântului proroc Ioan Botezătorul. În semn de identitate naţională, românii vor purta ie sau cămaşă tradiţională, oriunde s-ar afla. Cu însemne tricolore şi coroniţe împletite din flori de câmp, ei vor celebra astfel, de Sânziene, Ziua Universală a Iei. Sărbătoarea coincide în acest an cu ultima zi de şcoală. „Ziua Universală a Iei va începe la 23 iunie, la apusul soarelui, odată cu noaptea magică de Sânziene. Va fi o sărbătoare ca în poveşti, care va ţine 3 zile şi 3 nopţi până duminică, 26 iunie“, au anunţat iniţiatorii din La Blouse Roumaine, prima comunitate online dedicată iei ca simbol naţional.

Ce purtăm de Sânziene De Sânziene vom purta ie, cămaşă tradiţională, costum sau orice alt strai popular. „Dacă nu avem niciun astfel de obiect vestimentar, putem să ne îmbrăcăm în alb (cămaşă, tricou, rochie) cu promisiunea ca, până la ediţia următoare a Zilei Iei, să avem cel puţin o ie sau o cămaşă tradiţională românească. Ne fotografiem, surprindem bucuria momentului şi frumuseţea locurilor în care ne aflăm. Postăm imaginile pe reţelele de socializare indicând locul unde au fost realizate. Anul acesta vom realiza împreună primul film al Zilei Universale a Iei şi al verii româneşti. Să avem inspiraţie!“, îndeamnă organizatorii. Ziua Iei, transformată în Luna Iei Sărbătoarea a început, de fapt, de la 11 iunie, când românii din Seattle (SUA) au organizat Festivalul iei româneşti. A continuat la 18 iunie, la Anvers (Belgia), unde pentru câteva ore cea mai frumoasă gară din Europa s-a îmbrăcat în ie. „Emoţie, pasiune, tradiţie dusă mai departe: cam asta ar fi descrierea pe scurt a Zilei Universale a Iei Antwerpen 2016. Am cunoscut oameni minunaţi, am admirat ii şi veşminte populare de excepţie şi m-am bucurat să văd că mai bine de 70 români au fost alături de mine susţinând unul dintre cele mai faine evenimente organizate în întreaga lume: promovarea piesei de rezistenţă a poporului român – portul tradiţional“, scrie Bianca Stoicheci, o româncă din Anvers.
Citeste mai mult: adev.ro/o94oaw

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articoleAdis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow