32.1 C
Paşcani
miercuri, iunie 29, 2022

Sanse mici pentru o minune pe Siret. Premierul a fost informat

Sanse tot mai mici de reluare si continuare a lucrarilor, la Bajarul de la Lunca Pascani. Hidroelectrica SA, societatea care a preluat intreaga investitie, in anul 2006 ,analizeaza varianta inchiderii definitive a santierului pe motiv ca afacerea nu ar fi rentabila.

Costul estimat al lucrarilor de inchidere ar fi de cca 400 milioane de lei ,in timp ce, pentru finalizarea investitiei ar mai fi nevoie de cca 500 milioane de lei. Deputatul pascanean Sorin Nacuta, cel care a solicitat si primit aceste infromatii, crede ca ar fi mai rentabila continuarea lucrarilor, mai ales in actualul context politic si economic, cand Romania doreste sa devina independenta din punct de vedere energetic.
In cadrul unei intalniri cu premierul Romaniei, parlamentarul pascanean a inaintat o adresa oficiala prin care a solicitat un raspuns concret, daca sunt sau nu solutii de finantare.
Deputatul liberal a aratat ca că ,,Acumularea Hidroenergetică Pașcani” nu afectează zone protejate, gradul de realizare este mai mare de 80% iar abandonarea proiectului ar aduce un prejudiciu major statului roman.

De asemenea parlamentatul pascanean a aratat ca acest proiect este important atat la nivle local cat si regional pentru regularizarea debitului de apa de pe raul Siret si inlaturarea riscurilor de inundatii. “Doar in perioada 2005 – 2010, revarsarile de ape in zonele adminsitratiilor bazinale Prut si Siret au creat prejudicii de peste 400 miliaone de lei iar despagubirile si finantarile pentru lucrarile de reparatii si consolodari au fost de 113 milioane lei.”

Pana acum au mai fost facute demersuri similare, in repetate randuri. Ministerul Energiei si Hidroelectrica SA au raspuns ca o astfel de investitie nu ar fi eligibila pentru finantarea din PNRR.

Mentionam ca lucrarile la barajul de la Lunca Pascani au incepeut in anul 1985 si au fost abandonate dupa 1990. Lucrarle au fost reluate de Hidroelectrica, in anul 2006, iar in anul 2012 proiectul a fost inghetat. Conform estimarilor, pana la sfarsitul anului 2010 au fost efectuate lucrari de peste 250 milioane lei. Investitia a fost pornita pe doua proiecte distincte, o acumulare de apa pe cursul raului Siret si o centrala hidroelectrica, ambele in zona suburbiei Lunca Pascani.

Pentru centrala electrica, lucrarile au fost executate aproape in totalitate, dar obiectivul nu mai prezinta interes din cauza capacitatii mici. De asemenea sunt necesare investitii importante pentru acumularea de apa, dar investitia ar trebui preluata si finantata de Ministerul Mediului, pentru reglarea cursului Râului Siret și dezvoltarea unor capacități de irigare, se arata in adresa trimisa premierului.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Primăria Târgu Frumos angajează jurist

Primaria Orasului Targu Frumos organizeaza concurs pentru angajarea unui...

O nouă acțiune de dezinsecție în Pașcani și suburbii

O nouă acțiune de dezinsecție în municipiul Pașcani la...

Incep lucrarile pentru apa si canalizare. A avut loc prima sedinta de pregatire

Vesti bune pentru pascaneni. Lucrarile pentru extinderea si repararea...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow