17.7 C
Paşcani
duminică, iulie 25, 2021
17.7 C
Paşcani
duminică, iulie 25, 2021
Array

„Sângele electronic”, dezvoltat de IBM: calculatoarele sunt răcite și alimentate cu energie

Ultimele știri

Calculatoarele viitorului ar putea fi alimentate cu sânge electronic. Inspiraţi de creierul uman, cei de la IBM testează un lichid care ţine computerele în viaţă. Le alimenteză cu energie şi le scapă de căldură. Până la jumătatea acestui secol, această tehnologie ar putea face ca un calculator cu o putere imensă să încapă pe un birou.

Calculatoarele puternice au două mari probleme: cu cât au o putere mai mare de calcul cu atât au nevoie de mai multă energie electrică. Şi, cu cât consumă mai multă electricitate, cu atât emană mai multă căldură. Pentru rezolvarea acestor probleme IBM a anunţat că dezvoltă un lichid care va avea un dublu rol: va ajuta atât răcirea componentelor şi, în acelaşi timp, le va alimenta cu electricitate.

În momentul de faţă există sisteme de răcire cu lichid pentru calculatoare, însă alimentarea cu energie electrică se face în continuare prin fire. Iar cei de la IBM speră că lichidul pe care îl dezvoltă va face calculatoarele mai eficiente din punct de vedere energetic.

Căci în acest moment tehnologia calculatoarelor a evoluat mai rapid decât cea energetică. În acest moment pot fi construite computere cu o putere de calcul uimitoare, însă acestea ar avea nevoie de mai multă energie decât pot produce toate centralele electric de pe glob.

În acelaşi timp, calculatoarele răcite şi alimentate cu lichid ar fi mai mici. Dimensiunea mare a computerelor din ziua de azi este dată de faptul că fiecare procesor are nevoie de propria sursă de energie şi de propriul sistem de răcire.

De fapt, sistemele de răcire, aşa-numitele coolere, ocupă mai mult spaţiu decât procesorul în sine. Iar coolerele au nevoie la rândul lor de energie electrică. În viitor, procesoarele ar putea fi suprapuse şi inundate într-un lichid de genul celui produs de IBM. Aşadar, în spaţiul ocupat acum de un procesor, ar putea încăpea cel puţin zece.

Această tehnologie lichidă ar putea face ca super-calculatoarele să nu mai ocupe clădiri întregi, ci doar un colţ de birou. În vreme ce calculatoarele convenţionale ar putea fi reduse la dimensiunea unui cub de zahăr.

Iar această tehnologie poate fi aplicată şi în construirea dispozitivelor mobile. Tabletele şi telefoanele inteligente ar putea deveni mult mai subţiri. Şi mult mai puternice. Căci în acest moment Apple, Samsung, LG şi ceilalţi producători se străduiesc să găsească un compromis între puterea componentelor şi dimensiunile lor.

Sursa Digi24

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
nori împrăștiați
17.7 ° C
19.3 °
15.6 °
71 %
1.3kmh
25 %
Dum
27 °
lun
29 °
mar
32 °
mie
33 °
joi
28 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI