5.7 C
Paşcani
vineri, aprilie 19, 2024

Sănătate: Sfaturi simple pentru inima ta

Iată în continuare 5 sfaturi utile şi uşor de urmat pe care specialiştii le aduc în atenţia tuturor celor care doresc să îşi păstreze sănătatea sau să o îmbunătăţească.
1. Exerciţii fizice regulate
2. Dietă sănătoasă
3. Pierderea în greutate
4. Examinări medicale periodice
5. Reducerea stresului
Exercitii fizice regulate
Aşa cum spălatul pe dinţi face parte din rutina fiecărei zile, aşa şi antrenamentul fizic trebuie integrat în programul cotidian. Nu mai sta în faţa televizorului sau computerului – alege să faci sport minim 30 de minute în fiecare zi. Efectele benefice nu vor întârzia să apară şi se vor reflecta atât în îmbunătăţirea condiţiei fizice cât şi a celei psihice. Exerciţiile aerobice sunt recomandate sub toate formele lor: jogging, marş, ciclism (sau doar exerciţii la bicicleta medicinală), înot. Desigur, nu trebuie abuzat în speranţa obţinerii de rezultate evidente într-un timp cât mai scurt, mai ales dacă nu esti obişnuit cu activităţile fizice. Poţi începe programul de exerciţii cu 10 minute de mers uşor, acesta stimulând şi în acelaşi timp solicitând, organismul în ansamblul său. Stilul de viaţă sedentar poate fi abandonat – trebuie doar să-ţi doreşti acest lucru. Este foarte simplu, doar începutul e mai greu implicand modificarea rutinei zilnice. Încearcă să parchezi… cât mai departe de locul de muncă şi să mergi pe jos cât mai mult. Nu mai aştepta liftul, ci urcă pe scări. Dacă foloseşti transportul public, coboară cu o staţie înainte de destinaţie şi restul drumului parcurge-l pe jos. Plimbă-te mai mult în pauza de prânz. Încearcă să faci un obicei din a te plimba seara cu partenerul – astfel vei avea 2 beneficii bonus (pe lângă mişcare): relaxare şi reducerea nivelului de stres acumulat în timpul zilei.
Dieta mediteraneeană
Evită pe cât posibil mâncarea de la fast-food, renumită de altfel pentru conţinutul ridicat în colesterol şi alte grăsimi. De-a lungul timpului, specialiştii au atras în nenumărate rânduri atenţia asupra pericolelor pe care le implică consumul de junk-food, subliniind faptul că grăsimile saturate, excesul de sare şi colesterol afectează în mod iremediabil chiar starea de sănătate în general, cu afectarea specifică a inimii şi creierului. În acest domeniu nu se pot face concesii – mâncarea de la fast-food trebuie înlocuită cu legume, fructe, alimente pe bază de peşte, cât mai multe alune, nuci, seminţe (sau alte surse de proteine vegetale), sau ceea ce specialiştii numesc „dieta mediteraneeană”.
Controlul greutăţii
Organismul suferă mult dacă esti supraponderal. Problemele pe care le implica kilogramele în exces sunt multiple: dureri articulare, sindroame dislipidemice, boli cardiovasculare, diabet. Iar câştigul în greutate apare ori de câte ori aportul caloric depăşeşte consumul zilnic. Deci, dacă doreşti să slăbeşti, regula este simplă: mănâncă mai puţin şi mai sănătos (în vederea limitării surplusului caloric) şi fă mai multă mişcare (pentru a consuma rezervele calorice ale organismului). Să nu uiţi că depunerile de grăsime pot fi vizibile (la exteriorul corpului) dar şi invizibile, pe organele interne. Acestea din urmă sunt cel mai periculoase şi sunt specifice aşa numiţilor „slabi graşi”, de obicei asociate unei vieţi sedentare încă din tinereţe.

Alte articole

Pelerinaj de Florii la Pașcani și Târgu Frumos pe 27 aprilie

Sâmbătă, 27 aprilie, înainte de Săptămâna Mare, în municipiul...

Președinte de ședință de la PNL, la propunerea PSD

Situație inedită in legislativul pascanean. Pentru ultimele sedinte pana...

Concert de muzică psaltică, la Pașcani. Corul Academic Byzantion, la Casa de Cultură, pe 26 aprilie

Protopopiatul Pașcani și Asociația Culturală Byzantion organizează înainte de...