16.8 C
Paşcani
joi, martie 28, 2024

Sanatate: Rostopasca: beneficii pentru sanatate si reactii adverse

Rostopasca, cunoscuta in limbajul popular si sub denumirea de iarba de negi sau negelarita, este o planta cu efecte curative confirmate de catre specialisti. 

Rostopasca este o planta perena cu flori galbene, inalta de 30 cm pana la 1 metru, a carei tulpina contine un laptisor amar care capata o nuanta rosie atunci cand intra in contact cu aerul. Aceasta planta creste in locurile cu umbra, in zonele din apropierea asezarilor umane. Proprietatile curative pe care le are rostopasca fac din aceasta planta una apreciata atat de catre medici, cat si de catre pacienti. Aceasta are proprietati antispasmodice, antivirale, diuretice, expectorante, purgative si diaforetice.

In Grecia Antica, rostopasca era folosita pentru tratarea icterului, a bolilor de ficat, a constipatiei si a calculilor biliari. In vremurile noastre, rostopasca este folosita in continuare pentru tratarea sau ameliorarea multor afectiuni, iar oamenii de stiinta fac acum studii pentru a verifica eficienta pe care rostopasca o are in tratarea cancerului. Substantele chimice care se regasesc in rostopasca pot incetini multiplicarea celulelor canceroase, dar totodata pot fi daunatoare pentru celulele normale.

Beneficii rostopasca

Lupta cu organismele daunatoare – un studiu facut de cercetatorii de la Facultatea de Stomatologie din cadrul Universitatii Medicale din China a studiat efectul pe care rostopasca il are asupra anumitor streptococi. Concluzia trasa de specialisti a fost ca extractul de rostopasca ajuta corpul sa lupte cu streptococii, dar si cu alte organisme daunatoare.

Amelioreaza problemele gastrice – unele studii au dovedit ca extractul de rostopasca consumat zilnic, timp de 4 saptamani, reduce severitatea refuxului gastroesofagian, calmeaza durerile stomacale, crampele, greata si chiar si varsaturile.

Ajuta regenerarea hepatica, fiind indicata in afectiunile hepatice inflamatorii, iar prin actiunea antivirala este recomandata sub forma de ceaiuri si tincturi, ca adjuvant in terapia hepatitelor B si C. In hepatita A, care nu beneficiaza de un tratament medicamentos anume, ceaiul de rostopasca ajuta la grabirea vindecarii si la eliminarea mai rapida a simptomelor (greata, varsaturi, icter). Se recomanda si in ficatul gras sau hepatita generata de consumul de alcool.

Continuarea pe doc.ro

Alte articole