15.8 C
Paşcani
duminică, octombrie 2, 2022

Sanatate: Beneficiile oferite de mersul pe jos

- Advertisement -

Mersul pe jos este un exercitiu bland cu impact redus, care va poate mentine atat conditia fizica, dar si sanatatea. Mersul pe jos este o forma de activitate fizica accesibila tuturor. Este sigur, simplu si nu are nevoie de practica, iar beneficiile pentru sanatate sunt numeroase.

In cazul persoanelor care merg pe jos exista mai putine probabilitati de a manifesta cancer, boli de inima, accident vascular cerebral, diabet si alte boli mortale. Acestea traiesc mai mult si obtin mai multe beneficii pentru sanatatea mentala si spirituala ca urmare a acestei practici.

Beneficii ale mersului pe jos

1. Mersul pe jos previne aparitia diabetului de tip 2Specialistii au demonstrat ca o persoana care merge pe jos timp de 150 minute pe saptamana, pierde aproximativ 7% din greutatea corpului si poate reduce cu pana la 58% riscul declansarii diabetului zaharat.

2. Mersul intareste inima, in cazul barbatilor. In urma unui studiu s-a constatat ca rata mortalitatii in randul barbatilor pensionari care au mers mai putin de 1.5 km pe zi a fost de doua ori mai ridicata decat a celor care merg pe jos minim 3 km pe zi.

3. Mersul intareste inima, daca sunteti femeie. Cercetatorii afirma ca femeile care au mers pe jos timp de trei ore sau mai mult pe saptamana, au avut un risc mai redus de aparitie a atacului de cord sau a altor evenimente coronariene, cu pana la 35% comparativ cu femeile care nu au mers pe jos.

4. Mersul pe jos este bun pentru sanatatea creierului. Specialistii au descoperit ca la femeile care au mers pe jos minim 1.5 ore pe saptamana functia cognitiva s-a imbunatatit si declinul cognitiv a fost mai mic decat la cele care au mers mai putin de 40 de minute pe saptamana.

5. Mersul pe jos este sanatos pentru oase. Cercetarile au aratat ca femeile aflate la menopauza care au mers pe jos aproximativ 1.5 km in fiecare zi aveau o densitate osoasa mai mare la nivelul intregului corp. Mersul pe jos incetineste nivelul de pierdere osoasa de la nivelul picioarelor.

6. Mersul pe jos ajuta la atenuarea simptomelor de depresie. Cei care merg pe jos 30 de minute intre 5-3 ori pe saptamana, timp de 12 saptamani, vor manifesta cu pana la 47% mai putine simptome de depresie.

7. Mersul pe jos reduce riscul formarii cancerului mamar si de colon. Femeile care au mers pe jos intre 1.15 si 2 ore si jumatate pe saptamana, au avut un risc cu pana la 18% mai scazut de cancer de san, comparativ cu femeile inactive.

Exercitiile fizice pot preveni cancerul de colon. In plus, chiar daca o persoana dezvolta cancer de colon, beneficiile activitatii fizice par sa continue, atat prin cresterea calitatii vietii, cat si prin reducerea mortalitatii.

8. Mersul pe jos imbunatateste nivelul conditiei fizice. Este suficient ca o persoana sa mearga pe jos doar 30 de minute, de trei ori pe saptamana, pentru a-si imbunatati sanatatea cardiovasculara.

9. Chiar si plimbarile scurte sunt eficiente. Un studiu a aratat ca femeile sedentare care fac plimbari scurte pe jos (3-10 minute pe zi) au avut rezultate importante privind imbunatatirea conditiei lor fizice. Cantitatea de grasime din organism s-a redus in cazul plimbarilor de 30 de minute pe zi.

10. Mersul pe jos imbuntateste functia fizica. Cercetarile au demonstrat ca mersul pe jos imbunatateste atat conditia fizica, functia fizica si previne dizabilitatile de ordin fizic la persoanele in varsta.

11. Mersul pe jos sustine viata sexuala. Viata sexuala si activitatea fizica sunt strans legate. Specialistii au confirmat ca femeile cu varste intre 45-55 de ani care au facut exercitii fizice (inclusiv mers pe jos) au constatat o crestere a libidoului, la care s-a adaugat o satisfactie sexuala crescuta.

12. Mersul pe jos ajuta la estomparea durerii cauzate de fibromialgie. Un studiu restrans a constatat ca la femeile cu varsta intre 32-70 de ani, care au mers 60 de minute pe jos, au facut exercitii usoare si stretching de trei ori pe saptamana timp de 18 saptamani, s-a imbuntatit semnificativ mersul pe jos si capacitatea mentala, au fost mai putin obosite si deprimate.

Continuarea pe sfatulmedicului.ro

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow