More

  Sâmbătă e mare sărbătoare. Să vă împăcați cu rudele! Se prăznuiesc Sfinţii Trei Ierarhi

  Pe 30 ianuarie, creştinii ortodocşi îi prăznuiesc pe Sfinţii Trei Ierarhi: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Gură de Aur. Aceştia sunt consideraţi a fi cei mai mari învăţători ai creştinătăţii şi patronii spirituali ai instituţiilor de învăţă­mânt teologic de pe tot globul.

  Sărbătoarea celor trei ierarhi este considerată a fi o zi dedicată împăcării, în care rudele îşi rezolvă problemele născute după certuri care au durat mai mulţi ani.

  Cu ocazia acestei sărbători se spune că este bine să fie ajutaţi copiii săraci care vor să ajungă preoţi, iar, ca bucate, se aşază pe masă peşte şi fructe.

  Pe 30 ianuarie se serbează şi intrarea creştinilor în biserică şi începutul credinţei în Dumnezeu, iar în mediul rural ziua e considerată piatră de hotar pentru schimbarea vremii: dacă apa va curge din streaşină înseamnă că primăvara va fi friguroasă, iar dacă va fi foarte frig înseamnă că iarna va fi călduroasă.

  Se mai spune în popor că astăzi este bine de dat pomană o candelă pentru ca, astfel, tot anul viaţa va fi mai luminoasă, iar cine va munci astăzi nu va avea spor, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru activităţile din gospodărie, interzise în calendarul popular.

  Sursa Ziarul de Iasi

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Licitație pentru parcări la Târgu Frumos

  Primaria Targu Frumos scoate la licitatie parcari auto de resedinta in zona mai multor blocuri din oras. Anuntul a fost facut public pe site-ul...

  Treceri de pietoni, in fata la Proinvest si Terox

  Comisia Locala de Circulatie s-a intrunit in cursul zilei de luni, in prima sedinta cu actuala reprezentare. Structura este prezidata de viceprimarul Cristian Ratoi...

  Ședință fulger pentru consilierii pășcăneni

  Surprize pentru consilierii locali din Pascani. Legislativul local a fost convocat in sedinta extraordinara, in ziua de marti, 2 martie, de la ora 14:00,...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Înapoi
  Discuta pe Facebook
  Discuta pe Whatsapp