-1.2 C
Paşcani
marți, februarie 7, 2023

Salariile funcţionarilor din Primăria Paşcani, în pericol. Prefectura cere modificarea sau anularea hotărârii

Îngrijorare în rândul salariaţilor din Primăria Paşcani. Hotărârea Consiliului Local prin care au fost stabilite salariile valabile de la 1 ianuarie 2018, prin trecerea contribuţiilor la angajaţi, este ilegală. O spune chiar Prefectura Iaşi care a refuzat să avizeze documentul aprobat de consilieri şi a cerut să fie modificat sau anulat. În aceste condiţii până la adoptarea unei noi hotărâri salariile ar urma să revină la nivelul celor din vara anului trecut iar sumele încasate în plus în acest an să fie returnate.

Administratia din Paşcani are probleme serioase cu privire la elaborarea şi aprobarea proiectelor de hotărâre. Numai în ultima perioadă au fost modificate o serie de hotărâri din cauza unor greşeli ale aparatului administrativ din subordinea primarului, fără ca cineva să fie tras la răspundere.
Ultimă problemă a fost semnalata chiar de prefectul judeţului, în urma controlului de legalitate a hotărârii nr 200 privind stabilirea salariilor functionarilor şi personalului contractual, în conformitate cu noile prevederi ale Codului Fiscal. Ea a fost aprobată pe data de 21 decembrie 2017 şi a intrat în vigoare de la data de 1 ianuarie 2018. Hotărârea a fost înapoiată fără viză cu recomandarea anularii sau modificării ei. În adresa Prefecturii se arată că administratia din Paşcani nu ar fi respectat prevederile legale cu privire la consultarea sindicatelor înainte de aprobarea noii grile de salarizare.

Reprezentanţii administratiei locale susţin că a avut loc o consultare cu sindicatele privind nouă grilă de salarizare, chiar în vara anului trecut, atunci când au fost modificate salariile prin HCL 111 din 4 august 2017, dar procesul verbal nu a fost anexat şi la proiectul de hotărâre aprobat în decembrie. Mai mult prin hotărârea contestată nu au fost modificate salariile de bază cele aprobate anterior, motivează secretarul Primăriei. Prefectura urmează să fie informată de acesta situaţie pentru a nu fi nevoie de anularea sau modificarea hotărârii a spus purtătorul de cuvânt.
În situaţia în care Prefectura Iaşi va considera că un astfel de răspuns nu este suficient consilierii trebuie să modifice sau să anuleze şi a aprobe o nou hotărâre privind grila de salarizare. În acesta situaţie atât fuctionarii cât şi personalul contractual din Primărie sunt în pericol de a li se diminua salariile la nivelul celor din vara anului trecut şiş a returneze sumele încasate în plus pentru primele luni ale anului.
Interesant este că în formă iniţială proiectul aprobat în decembrie era conform cerinţelor Prefecturii, însă Comisia Juridică l-a avizat condiţionat cerând scoaterea din preambul a prevederilor privind consultările cu sindicatele. Hotărârea a fost aprobată doar de consilierii PSD şi PMP în timp ce opoziţia s-a abţinut şi a fost avizata de legalitate de secretarul Primăriei.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow