19.1 C
Paşcani
marți, aprilie 16, 2024

Salariile din învăţământ: nivelul acestora si după câţi ani de vechime se atinge salariul mediu la nivel naţional

La începutul acestui an au avut loc o serie de manifestări ale profesorilor din învăţământul preuniversitar cu privire la drepturile salariale pe care ar fi trebuit să le aibă de la 1 ianuarie.

Teoretic, în acest an, salariile cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar ar fi trebuit majorate cu 16%. Practic, au primit iniţial doar 4% şi promisiuni, chiar dacă, anterior, majorările salariale le-au tot fost amânate de Guvernele Orban şi Cîţu. Acum însă, salariile profesorilor cu experienţă pot fi considerate decente, dar comparativ cu alţi bugetari, cum ar fi cei din administraţie, cadrele didactice câştigă mai puţin.

O bună perioadă de timp, salariile din învăţământ au fost considerate unele dintre cele mai mici din ţară, având în vedere că o bună parte dintre angajaţi au studii superioare în domeniu, poate fi considerată o meserie cu un grad ridicat de stres, mai ales pentru un începător la o şcoală cu elevi cu tulburări de comportament, iar nivelul de birocraţie şi numărul de hârtii de completat şi planuri de lecţie de pregătit nu este tocmai mic. Astfel, pentru o perioadă îndelungată de timp, cei mai buni absolvenţi ai facultăţilor au fugit de meseria de profesor, căutând joburi mult mai bine plătite în diferite alte domenii.

CITESTE CONTINUAREA PE ZIARULDEIASI

Alte articole