10.8 C
Paşcani
luni, octombrie 3, 2022

Salariații vor obține acces la datele din Revisal abia din 2025, a decis azi Guvernul

- Advertisement -

Deși în luna mai a fost oficializată o lege ce introducea posibilitatea salariaților de a accesa propriile date din registrul general de evidență a salariaților (prin portalul Reges sau aplicația Revisal), operaționalizarea accesului va veni abia din 2025, după cum reiese dintr-un proiect de HG inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) și pe care Guvernul l-a adoptat azi în ședință. Până la implementarea noului sistem informatic, salariații vor putea obține adeverințele de vechime ca și până acum.

Prevederile din proiectul de HG sunt pregătite pentru a răspunde obligației introduse de Legea 144/2022 în Codul muncii, respectiv posibilitatea ca angajații actuali sau foști ai unei firme să poată accesa online datele din registrul salariaților care îi vizează, să descarce și să tipărească un extras din registru pentru a putea demonstra vechimea pe care o au în muncă și/sau în specialitate.

Deși procedura se regăsește în acest proiect de HG, care a fost adoptat azi de Guvern, este prevăzut că respectivul act normativ va intra în vigoare abia la 31 decembrie 2024.

De ce este necesar un termen atât de îndepărtat pentru aplicarea unei obligații introduse în acest an? Deoarece soluția tehnică încă nu există. Actualul registru online nu permite, din punct de vedere tehnic, posibilitatea ca angajații, foști sau actuali, să acceseze situația lor legată de relațiile de muncă. Pentru ca actualizarea registrului online să fie posibilă, după cum reiese din nota de fundamentare a proiectului de HG, trebuie accesate fondurile europene din cadrul Programului național de redresare și reziliență menționate pentru acest jalon, respectiv punerea în funcțiune a sistemului Reges-online, ce are ca data de dare în folosință 31 decembrie 2024.

Continuarea pe avocatnet.ro

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow