11.9 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 1, 2023
Array

SADOVEANU SE ÎNTOARCE LA PAȘCANI. Familia cere mutarea osemintelor de la cimitirul Bellu

Vrând-nevrând, Pașcaniul ar putea să intre pe harta turistică a României. Moștenitorii marelui prozator, Mihail Sadoveanu, au anunțat că vor să-i mute osemintele din cimitirul Bellu din București la Pașcani, asta chiar dacă mormântul lui Sadoveanu e declarat monument istoric din anul 2010. Decizia vine din partea ultimilor urmasi ai marelui scriitor care sunt supărați că Bucureștiul l-au șters din memorie si ca nici macar nu exista o strada cu numele Sadoveanu, in capitala Romaniei.

agorapres mormant sadoveanu

Ultimii urmasi ai marelui scriitor, Mihail Sadoveanu, (n.r. Smaranda Carterina Herfurt, nepoata scriitorului şi Dan Herfurt, fiul acesteia) doresc sa deshumeze osemintele stramosului lor de la Cimitirul Bellu din Capitală si sa le reinhumeze in provincie. Localitatea in care acestia doresc sa fie stramutate osemintele scriitorului, spre reinhumare, este Pascani, localitatea de bastina a lui Mihail Sadoveanu. Motivul pentru care cei doi urmasi ai scriitorului doresc sa vânture oasele scriitorului din Muntenia in Moldova, după mai bine de jumatate de secol de odihna in stanga lui Eminescu, este unul incredibil.

“Bucurestiul l-a sters definitiv pe Mihail Sadoveanu din memorie! In Bucuresti, capitala Romaniei, nu exista strada Mihail Sadoveanu. I-am oferit 1.000 de euro unui sofer de taxi, care nu credea si… dupa ce a cautat si a intrebat colegii prin statie, a recunoscut rusinat: “Stimate domn, asa ceva nu am crezut. Imi este rusine ca m-am nascut in aceasta tara!…”. Acest lucru m-a pus pe ganduri: Am discutat cu maica-mea si cred ca vom muta mormantul marelui scriitor roman, unul dintre cei mai mari scriitori ai neamului roman, la Pascani. Dansa este de acord!…
Sunt prea multe sentimente amestecate: de mila, de iritare si de scarba fata de ce ce a ajuns Romania astazi”, a spus Dan Herfurt, stranepotul scriitorului Mihail Sadoveanu pentru o agentie de presa nationala.

MORMANT PARINTII LUI SADOVEANU

Vestea ca Sadoveanu s-ar putea intoace la Pascani nu face decat sa-i bucure pe locuitorii orasului. Parintele protopop, Pavel Postolachi spune ca osemnitele pot fi ingropate chiar in locul unde se afla parintii si unul dintre frati.

Față de Bucuresti, la Pascani este o strada, adevarat mai mica, care poarta numele prozatorului. Este vorba despre straduta din spatele blocului Moldova. Unii pascaneni stiu de existena ei, altii nu.

strada sadoveanu

La Pascani, din pacate nici pana acum nu a fost amenajata o casa memoriala. Mai exact, casa unde s-a nascut Sadoveanu, nu e casa memoriala, ci acolo a fost ridicata o alta locuinta. Proprietarul de acum spune ca a fost daramata casa unde s-a nascut marele scriitor pentru ca parintii lui au fost amenintati ca ii muta de acolo.

placa sadoveanu

Chiar si asa, noua casa a devenit obiectiv turistic penru oamenii care cauta disperati casa memoriala a sciitorului Mihail Sadoveanu. Proprietarul povesteste ca nu o singura data s-a trezit cu o gasca de elevi in curte. Acestia pozau casa, chiar si cainii.

casa sadoveanu

Omul ar fi dispus sa vanda locatia  daca cineva ar fi interesat sa reconstituie lacasul sciitorului si sa-l transforme in muzeu.

Numele scriitorului este onorat la Pascani de mai multe institutii de educatie si cultura. Este vorba despre Biblioteca Municipala, Casa de Cultura, Colegiul National, dar si asociatii neguvernamentale, iar in centrul orasului se afla o impunatoare statuie de bronz care il intruchipeaza pe marele scriitor nascut la Pascani. Mai mult, piata din centru orasului ii poarta.

Materialul video in cadrul buletinului de stiri INFOBIT

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow