27.4 C
Paşcani
sâmbătă, august 13, 2022
Array

Sadoveanu – fereastră spre trecut

Eveniment de amploare la Liceul Teoretic “M. Costin”. Elevii claselor de liceu împreună cu profesorii de limba română au organizat concursuri, târg de carte, club de lectură şi expoziţie pentru a marca 136 ani de la naşterea scriitorului păşcănean Mihail Sadoveanu.

Zeci de elevii s-au adunat astăzi în sala de sport a Liceului ”M. Costin” pentru a participa la activităţile dedicate scriitorului Mihail Sadoveanu. Începând cu ora 11.00 s-a dat startul unui concurs de recunoaştere a personajelor şi fragmente din opera “Hanul Ancuţei”. Adolescenţii s-au grupat câte patru şi au încercat să ofere cele mai complete răspunsuri la 10 întrebări.

După cinci minute răspunsurile celor 8 grupe, formate din elevi ai claselor IX – X au fost evaluate de o comisie formată din profesori de limba română din şcoală. Cele mai bune trei lucrări au intrat în runda a doua, unde au avut la dispoziţie tot 5 minute pentru a răspunde la alte 10 întrebări ce evidenţiază elemente esenţiale din lucrarea Hanul Ancuţei.

Celelalte echipe care nu au reuşit să treacă în rundă a doua spun că vor mai participa cu siguranţă şi anul viitor. Tinerii sunt dezamăgiţi că nu le-a ajuns timpul să răspundă corect la toate întrebările din concurs.

Zi plină a fost şi pentru elevii claselor V – VIII. Adolescenţii au vizionat filme create după cele mai importante opere ale autorului M. Sadoveanu cum ar fi: Fraţii Jderi, Neamul soimăreștilor sau Dumbrava minunată.

Elevii care nu au reuşit să ajungă la eveniment, au tras totuşi o fugă în pauzele dintre ore pe la târgul de carte. Acolo, peste 60 volume în română, engleză sau franceză donate de colegii mai mici aştepta să îşi găsească un cumpărător. În funcţie de valoarea sentimentală sau literară, preţurile cărţilor au variat între 6 – 65 lei.

Banii de pe cărţi au ajuns la proprietarii lucrărilor, iar o parte din sumă a fost donată clubului de lectură “Fii cool – citeşte”.

Elevii care au participat astăzi la acţiunile organizate la M. Costin au primit diplome, cărţi şi dulciuri.

Menţionăm că în fiecare an la începutul lunii noiembrie au loc diferite manifestări dedicate marelui scriitor M. Sadoveanu. De asemenea şi la Casa de Cultură “M. Sadoveanu” va avea loc săptămâna viitoare simpozion, teatru şi concert pentru a marca luna culturii la Paşcani.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow