10.3 C
Paşcani
duminică, octombrie 17, 2021
Array

Sacrificii, iubire şi sărăcie: Părinţi cu handicap, cresc două fetiţe gemene – FOTO

În postul Paştelui, TV BIT continuă să va prezinte familii care, deşi trăiesc zi de zi în sărăcie şi cu multe lipsuri, sunt bogaţi sufleteşte, fac sacrificii supreme pentru binele copiilor lor, dar au nevoie de ajutorul celor care-i înconjoară. După cazul din suburbia Lunca, unde patru suflete locuiesc într-o încăpere de 15 metri pătraţi, o altă familie, de această dată din Tatarusi, arată ce înseamnă greutăţile vieţii. Doi părinţii, ambii cu handicap de gradul II, îşi cresc fetiţele gemene de aproape trei anişori în condiţii greu de imaginat. Locuiesc în casa unui bunic de-al tatalui, iar banii abia le ajung de la o luna la alta, pentru a pune ceva pe masă şi a cumpăra lapte pentru micuţe.

17570012

O familie din satul Uda, comună Tatarusi, arată că nimic nu este mai puternic decât iubirea părinţilor faţă de copii. Doina şi Costică Fistis, de 42 de ani, respectiv 40, ambii cu handicap de gradul II, au două fetiţe gemene de aproape 3 ani. Chiar dacă, amândoi suferă de paralizie pe o parte de corp şi se deplasează greu, lupta din răsputeri pentru a le asigura micuţelor tot ce le trebuie. Le duc în braţe, le spală, se joacă cu ele şi le învaţă poezii.

17570019

O mare parte din bani se duc pentru a le lua gemenelor măcar strictul necesar. Sunt abonaţi la cineva din sat, de unde le cumpără lapte şi brânză. Hăinuţe şi jucării primesc de la oamenii cu suflet mare, pentru că nu şi le permit.

Bărbatul a rămas paralizat după un accident rutier pe când avea doi ani, iar de la aceeaşi vârstă, soţia lui s-a îmbolnăvit în urma unei injecţii, spune ea, făcută greşit.

Veniturile familiei sunt de circa 1.000 de lei lunar, bani din pensiile de handicap şi alocaţiile copiilor. Toţi patru locuiesc în casa unui bunic, cu teamă că oricând ar putea rămâne pe drumuri. Astfel că, din puţinii bănuţi, au reuşit să cumpere câteva materiale de construcţii pentru a-şi face o casă a lor, modificând o bucătărie mai veche pe care o vor primi cu acte de la rude.

Au făcut câteva ziduri exterioare şi au acoperit provizoriu cu tablă construcţia pentru a nu ploua peste muncă lor, făcută cu greu şi sacrificii. În speranţa că vor reuşi să îşi finalizeze casă, au făcut şi un împrumut bancar, pentru care au o rată de 200 de lei, în fiecare luna.

casa-inceputa

Nu au apă curentă şi nici gaz. Baie fac într-o cădiţă de plastic şi se încălzesc la o sobă veche pe lemne, din cauza căreia, femeia era să îşi piardă viaţă, când era însărcinată în patru luni cu gemenele. Aceasta s-a intoxicat într-o seară cu fum şi a ajuns pe mâinile medicilor, care au reuşit să o salveze.

Familia este în evidenţa asistenţilor sociali din comună, dar, din păcate, statul nu oferă prea mult sprijin persoanele cu dizabilităţi. Singurele ajutoare pe care le primesc sunt pachetele alimentare sau cu lucruri utile, care le sunt oferite de sărbători.

Săraci şi bolnavi, cei doi speră ca într-o zi, să îşi vadă visul împlinit. Să aibă o căsuţa mică, cu baie şi toate condiţiile, pentru a duce o viaţă normală, iar sacrificiile făcute să nu fie în zadar. Cei care vor să îi ajute, îi pot cauta în localitatea Uda, din comună Tatarusi sau pot suna la numărul de telefon al tatălui, 0751.344.911 – Costică Fistis.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Suspiciuni privind angajarile de la Spitalul de Urgenta Pascani. Primarul Pintilie: Primesc mesaje pe WhassApp, si interventii pe linie de partid…. Nu ne ocupam...

Declaratii socante din partea edilului municipiului Pascani cu privire la concursurile de angajare pentru completarea schemei...

ANUNȚ DE INTERES PUBLIC

 În atenția persoanelor fizice/juridice din Municipiul Pascani SC CLP ECOSERV SRL, cu sediul social in Municipiul Pascani,...

Proiect de Regulament, atentat la liberatea presei. Jurnaliștii care nu scriu cum vrea primarul Pintilie, nu vor fi acreditați -DOC

Jurnalistii care nu prezinta informatiile exact asa cum au fost ele furnizate de reprezentantii Primariei si care...

Raport la un an de mandat. Primarul se plange ca nu a putut sa faca, din cauza salariatilor

Peste cateva saptamani de zile, pe 28 octombrie a.c se implineste un an de zile de cand...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI