13.7 C
Paşcani
joi, august 11, 2022
Array

Să fim serioși, nu populiști! Cum au „rezolvat” politicienii paza in scoli

 

Școlile sunt finanțate din mai multe surse, prin bugetul local. Banii sunt împărțiți de consilierii locali, nu de primar. Sumele alocate au ajuns în conturile unităților de învățământ, exact așa cum au fost aprobate iar acum nu sunt arierate.
Școlile sunt conduse de Consiliile de Administrație, nu de primar sau consilieri. Managementul este asigurat de director, în funcție de deciziile CA-ului din care fac parte atât profesori cât și câte un reprezentant al Consiliului Local și al primarului, al elevilor și părinților. Ei decid cum sunt cheltuiti banii primiții prin alocațiile bugetare, nu legislativul local, nu primarul.

Pază suplimentară în școli este solicitată de directori, plătită de părinți, fără că primarul sau consilierii locali să o ceară, la fel cum se întâmplă în majoritatea școlilor din țara. Pentru legalizarea acestei afaceri au fost înființate asociații de părinți, tot fără aprobarea aleșilor locali. Ele încasează banii de la elevi și părinți, în școală, încheie contractele și achita facturile pentru gardieni. Tot acolo își desfășoară și activitatea și au sediul, bănuiesc. Evident totul se întâmplă cu știință și aprobarea directorilor.

Consiliile de Administrație ale școlilor au acceptat această situație adică profesorii, consilierii și reprezentanții primarului dar și elevii și părinții. Deși au posibilitatea legală, nu au aprobat niciodată ca serviciile suplimentare de pază și plată lor să fie contractate și achitate din bugetele unităților de învățământ, adică din banii alocați de consilierii din bugetul local. Acest serviciu nu a fost niciodată asumat de către directori, dar în fiecare an au fost făcute achiziții de bunuri și servicii, mai puțin importante. Dacă ar fi fost pus pe lista de priorități ( după plată facturilor la căldură, electricitate, apa și telecomunicații) agenții privați de pază ar fi fost plătiți de școală cu banii primiți de la bugetul local, nu de părinți. Iar dacă banii nu ar fi fost suficienți, alocațiile ar fi fost suplimentare, tot de consilieri, așa cum s-a întâmplat de fiecare data când au fost solicitări. Dar directorii nu au cerut Consiliului Local bani pentru gardieni și nici suplimentarea bugetelor. Au preferat banii părinților!

Inspectoratul Școlar Iași a precizat că plata gardienilor poate fi făcută de școli din finanțarea de bază sau cea complementară, adică din banii primiți prin și de la bugetul local.
Directorul economic al Primăriei a spus că școlile primesc bani suficienti și că la solicitarea directorilor, pot fi suplimentate alocațiile bugetare prin votul consilierilor dar nu a primit nici o solicitare. Mai mult, nici Primăria și nici Consiliul Local nu poate decide cum urmează să fie împărțiți banii alocați școlilor și nici nu pot încheia contracte ( nu pot cheltui) în numele lor.
Aproape toate școlile din Pașcani au montate sisteme electronice de supraveghere, cu zeci de camere. Sunt păzite de câte 1 -3 paznici angajați, 1-2 gardieni plătiți de părinți, elevii sunt supravegheați de câte un profesor și 2-3 elevi de serviciu, iar polițiștii intervin atunci când sunt solicitați prin numărul de urgente 112.

Consilierii PNL nu au ținut cont de lege și de evidente deși cunoșteau toate aceste răspunsuri. Fiecare dintre ei știau, de mult, de problema plătii gardienilor, fie că părinți, fie că profesori sau consilieri- membri în Consiliile de Adminsitratie. Acum, ei au preferat să inițieze un proiect de hotărâre prin care solicita că primarul să încheie contractele pentru plată gardienilor, deși este ilegal ( La Buzău Curtea de Conturi a imputat astfel de cheltuieli) , să fie montate camere de luat vederi deși au fost deja achiziționate și amplasate iar școlile să fie păzite de paznici, deși sunt astfel de salariați la fiecare unitate iar suplimentarea organigramelor depinde de inspectoratele școlare și Ministerul Educației, nu de legislativul local. La ședința convocată de liberali nu au fost invitați să participe directorii de școli și reprezentanții asociațiilor de părinți, pentru explicații.
Proiectul a fost plagiat ( copiat ) aproape în totalitate după o hotărâre de la Ploiești care nu a fost pusă în practică niciodată. Documentul nu a primit viză de legalitate din partea secretarului pe motiv că încalcă prevederile legale. A fost votat doar de inițiatori iar consilierii PSD s-au abținut, deci nu a obținut suficiente voturi, 9-9.

Concluziile consilierilor PNL: Primarul Dumitru Pantazi și consilierii PSD sunt de vina. Din cauza lor părinții plătesc, în continuare, gardienii de la școală.

Concluziile consilierilor PSD și ale primarului: 1. propunerea opoziției este populistă cu scopul de a obține capital electoral la alegerile generale; 2. Pază din școli este responsabilitatea directorilor. Ei trebuie să încheie contractele și să ceară bani de la bugetul local, dacă alocațiile deja primite nu sunt suficiențe.

Concluziile mele: Consilierii din opoziție nu reușesc să transceandă logica electorală. Pentru ei, primarul Dumitru Pantazi este principalul vinovat, de orice, iar dacă nu este , atunci trebuie responsabilizat și făcut de rușine, nu ajutat, pentru ca Marius Pintilie să aibă șanse mai mari la viitoarele alegeri locale. Trebuie obligat să face ceea ce nu este legal dar da bine la popor, iar dacă refuză este rău, corupt și împotriva cetățenilor. Pentru ca argumentele lor să fie credibile, legea, specialistii Primăriei, și orice dovadă sau document sunt puse sub semnul intrebării, sunt înlocuite cu minciuni, acuzații și amenințări. Pentru ei este mai de impact să fie găsit un vinovat, decât să fie rezolvate problemele. Nemulțumiții sunt mai ușor de manipulați, iar această stare trebuie întreținută.

Proiectul propus de PNL nu a rezolvat nimic, a dezbinat și mai mult. Dacă ar fi fost aprobat, nu putea fi pus în practică, la fel cum s-a întâmplat și la Ploiești, din motive de legalitate.
Singurii câștigători ar fi fost liberalii – imagine și voturi iar primarul era pus în situația de a nu pune în aplicare o hotărâre aparentă și înșelătoare.

De cealaltă parte consilierii PSD în frunte cu primarul Dumitru Pantazi sunt dezbinați si incapabili să comunice , să lucreze în echipă cu ceilalți consilieri, să clarifice și să rezolve probleme sensibile. Sunt uluiți la ce li se întâmplă, nici măcar nu sunt în stare să se apere.
Altfel spus Pascaniul este condus de două tabere politice, aflate într-un fel de război de gherilă, incapabile să se înțeleagă și să colaborare iar din acest motiv cetatenii au de pierdut. Este și motivul pentru care demersul elevilor de a nu mai plăti paza, abuzurile din școli reclamate de Iustin Jalaboi, au rămas fără nici un rezultat.

Mă așteptam că aleșii locali să condamne astfel de practici, printr-o declarație comună adresată directorilor de școli, și să își asume o solutie, dincolo de orice dubiu. Să promită că vor majora bugetele școlilor, dacă este cazul și să le ceară directorilor să încheie contractele de pază. Din pacate nu s-a intămplat așa pentru că Pascaniul nu este condus de consilieri responsabili ci de două găști de politruci, cinici, indiferenți și de cele mai multe ori incompetenți și de un primar incapabil să comunice și să facă echipă.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

SONDAJ DE OPINIE PENTRU DEZVOLTAREA PAȘCANIULUI

  Pășcănenii sunt invitați sa participe la un sondaj de...

INVITATIE LA FESTIVALUL FAMILIEI

Comunicat: INIMO – Dăruieşte şi schimbă cu adevărat viitorul...

Pascaniul deține doar 3,57% din puterea economica a județului

Pascaniul, al doilea municipiu din Iași deține doar 3,57%...

Farmaciile unde se găsesc pastilele de iodura de potasiu

Ministerului Sănătății a publicat lista farmaciilor unde persoanele cu...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow