16.4 C
Paşcani
sâmbătă, septembrie 18, 2021
Array

Să fim corecţi în relaţia cu Republica Moldova

Săptămâna această, senatorul păşcănean Florin Constantinescu a depus o declaraţie politică la Senat intitulată: Să fim corecţi în relaţia cu Republica Moldova.
În declaraţia politică, senatorul Constantinescu a trecut în revistă ultimul moment istoric prin care a trecut Republica Moldova – decizia Curţii Constituţionale prin care s-a stabilit ca limba oficială a ţării să fie limba română.

„După succesul de la Vilnius, moldovenii au primit încă o veste bună, care îi apropie şi mai mult de români. În afara proiectelor concrete pe care le derulează, cele două ţări mai au în comun şi limba română, vorbită de secole de către cele două popoare. Limba româna este limbă oficială a Uniunii Europene şi prin această decizie Republica Moldova este mai aproape de marea familie europeană.” Florin Constantinescu a opinat că „toţi românii au primit cu bucurie această veste. Politicienii au salutat decizia, unii vorbind despre o reparaţie istorică, alţii punând accentul pe apropierea dintre cele două popoare, în interiorul Uniunii Europene.”

Plecând de la întârzierea promulgării Bugetului de stat pe 2014, senatorul Florin Constantinescu a afirmat că există unii politicieni care dau dovadă de duplicitate şi incorectitudine în relaţia cu Republica Moldova.

„(…)relaţia României cu Republica Moldova poate fi afectată de întârzierea promulgării bugetului de stat pe 2014. În afară de faptul că acest buget repară anumite nedreptăţi din perioada guvernării portocalii, un aspect important este cel al continuării unor proiecte pentru care România şi-a asumat răspunderea în faţa Republicii Moldova. (…) Mă întreb: ce semnal transmite preşedintele Traian Băsescu atunci când afirmă că nu promulgă bugetul de stat pe 2014, dar, în acelaşi timp, doreşte şi apropierea de Republica Moldova? (…) în bugetul pe 2014 sunt prevăzuţi bani pentru o serie de proiecte pe care România le derulează în parteneriat cu Republica Moldova. Vă dau doar un exemplu: conducta de interconectare Iaşi-Ungheni. Pentru acest proiect suma pe care trebuie să o aloce România este de 14,2 milioane de euro. Anul acesta au fost alocaţi 9 milioane de euro. Iar pentru ca proiectul să continue şi să se finalizeze, aşa cum prevede contractul, este necesar ca România să-şi respecte angajamentele bugetare şi la anul”, a mai spus senatorul social-democrat.

În finalul declaraţiei, senatorul păşcănean atrage atenţia asupra faptului că întârzierea promulgării bugetului poate avea impact negativ asupra tuturor partenerilor pe care îi are ţara noastră: “Nu este de ajuns a felicita poporul moldovean pentru că a parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi pentru că are, ca limbă oficială, limba română. Moldovenii aşteaptă fapte, nu vorbe! Atrag atenţia foarte serios asupra impactului negativ pe care îl are întârzierea promulgării bugetului, nu numai asupra României şi a românilor, ci asupra tuturor partenerilor pe care îi are ţara noastră! ” ziarulorioznt.info

DE LA ACELAȘI AUTOR

ASF a retras autorizația de funcționare a City Insurance. Posesorii RCA, protejați de lege

ASF anunță că a retras autorizația de funcționare a City Insurance S.A., liderul pieței de asigurări din...

Cele mai bizare teorii despre univers: De la Marele Poc la universul holografic. Ar putea fi tot ce știm despre gravitație greșit?

De ce este universul așa cum îl vedem? Oamenii de știință au explorat de-a lungul anilor numeroase...

Cum arăta de fapt Iisus? Cercetătorii au realizat o reconstituire

Iisus este înfățișat în icoane și picturi celebre ca un bărbat cu ten foarte deschis la culoare...

Vaccinarea antigripală începe mai devreme. Cum facem diferența între gripă și Covid-19

Vaccinarea antigripală va începe mai devreme în acest an, anunță autoritățile. Ministerul Sănătății a comandat două milioane de...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI