16.2 C
Paşcani
luni, iunie 27, 2022
Array

Să fie pedepsiţi pacienţii care nu au mers la control?

„Prin Constituţie este garantat dreptul la sănătate. Cum se pune în aplicare şi restul legislaţiei în care spune că un om care plăteşte asigurarea medicală beneficiază de un tratament gratuit în spitale?“, se întreabă doctorul Radu Terinte.

Potrivit unui proiect de lege care a fost depus în Parlament pe data de 6 februarie, toţi cetăţenii români trebuie să participe la programele de pre­venţie în sănătate. Aceştia au dreptul să refuze o consultaţie pre­ven­tivă, însă vor fi nevoiţi să su­porte, parţial sau total, costurile tratamentelor bolii care ar fi putut fi depistată înainte. Astfel, pacienţii riscă să plătească un tratament care ar fi fost gratuit dacă s-ar fi prezentat la consultul preventiv. Proiectul este iniţiat de copreşedintele PNL, Alina Gor­ghiu, semnat de 128 de senatori şi de­putaţi, şi se află în dezbatere publică până la 1 martie.

Doctorii din Iaşi susţin că proiectul de lege nu este clar definit şi că există riscul să încalce Constituţia. În cazul unor astfel de programe de prevenţie, medicii precizează că populaţia trebuie bine informată.

„Este nevoie să se stabilească clar ce înseamnă acest re­fuz al oamenilor. Mi pare un lucru delicat. Sunt persoane neinformate care nu ştiu că există un program de prevenţie pentru o anumită boală. Problema este cum se aplică o astfel de măsură şi cât de constituţională este. Prin Constituţie este garantat dreptul la sănătate. Cum se pune în aplicare şi restul legislaţiei în care spune că un om care plăteşte asigurarea medicală beneficiază de un tratament gratuit în spitale? Aici apare incompatibilitatea. Ar trebui o dicuţie la nivel naţional în care să participe toţi specialiştii în domeniu, oameni cu experinţă care să facă o simulare“, a declarat doctorul Radu Terinte, managerul Spitalului de Co­pii „Sfânta Maria“.

Prof. dr. Gabriel Dimofte, directorul medical al al Istitutului Regional de Oncologie (IRO), susţine că o penalizare poate fi impusă, dar numai în condiţiile în care refuzul duce la o daună în sistemul sanitar.

„Depinde ce anume se refuză, un consult periodic, un test Papanicolau, o mamografie? Sunt anumite condiţii în care un pacient poate să refuze un serviciu medical. Dacă într-adevăr acest serviciu me­dical refuzat creează un prejudiciu în sistemul de sănătate, cred că la un moment dat s-ar putea impune şi pe­nalizarea celui care refuză serviciul“, a precizat acesta.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow