Apicultorii din judeţul Iaşi se plâng că anul acesta se confruntă cu o depopulare masivă a stupinelor ceea ce pune în pericol producţia de miere de albine, iar la iarnă se va ajunge la o mortalitate record în rândul albinelor. Aceştia susţin că unul dintre principalele motive ale depopulării stupilor ar fi neonicotinoidele care sunt folosite de agricultori la culturile de rapiţă sau floarea soarelui.

„De mortalitate încă nu putem vorbi ci doar de depopulări. Depopularea stupinelor acum înseamnă de fapt o condamnare la moarte a albinelor în această iarnă. Şi se întâmplă în principal din cauza neonicotinoidelor, pesticide folosite la rapiţă şi floarea soarelui, principalele surse de polen pentru apicultorii din judeţ. De exemplu, primăvara, polenul ar trebui să fie de cea mai bună calitate, dar el coţine 10% proteine“, a spus Relu Cojocaru, apicultor. Depopularea stupilor se face atunci când habitatul în care trăiesc albinele nu mai este corespunzător, ele părăsind stupul pentru o zonă cu polen de calitate. „Să spunem că o familie înseamnă 4000 – 5000 de albine .

Dacă noi pierdem 1000 de albine, scade puterea stupului. Şi cu asta ne confruntăm în momentul de faţă, o depopulare de 20%. Stupul nu va avea acelaşi randament de a face căldură peste iarnă. Să nu uităm că în februarie trebuie să avem 32 de grade în cuib pentru a putea duce la eclozare puietul.

Continuarea pe ziaruldeiasi.ro

 

Slider


loading...
previous arrow
next arrow
Slider