More

  Autostrada Iaşi – Târgu Mureş, doar pe hârtie. Licitatiile au fost anulate

  Array

  S-au anulat licitaţiile pentru studiile de fezabilitate, şi astfel se pierd 30 de milioane de euro din bani europeni. Ministerul Transporturilor susţine că este în grafic, începerea lucrărilor pentru tronsonul Ditrău -Tg. Mureş fiind prevăzută pentru 2023 .
  Guvernanţii continuă să joace ping-pong cu autostrada Iaşi – Târgu Mureş, proiect vital pentru dezvoltarea Moldovei. La zece ani de la o lansare oficială a iniţiativei, s-au anulat licitaţii şi s-au avansat noi termene.

  La începutul acestui an, într-o încercare ridicolă de a aplana o situaţie tensionată la nivel politic cu risc de manifestaţii în stradă, fostul premier Victor Ponta anunţa anul 2018 (!) ca termen de finalizare a autostrăzii. La vremea respectivă, atribuirea licitaţiilor pentru reactualizarea studiilor de fezabilitate pe cele trei tronsoane (Ungheni – Iaşi – Tg. Neamţ, Tg. Neamţ – Ditrău şi Ditrău şi Tg. Mureş) înregistra o întârziere de o jumătate de an.

  În prezent, două licitaţii au fost anulate, iar contractul de execuţie în cazul celei de-a treia a fost suspendat. Motivul? Lucrările pentru cele două tronsoane care traversează munţii sunt prevăzute să înceapă abia după 2023, conform Ministerului Transporturilor (MT). La toate acestea se adaugă decizia Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) prin care a fost respins acordul de mediu pe 29 septembrie 2015.

  „Motivul care a stat la baza deciziei este nedepunerea raportului privind impactul asupra mediului şi a studiului de evaluare adecvată (…) în termen de 2 ani de la data solicitării”, au arătat oficialii APM, instituţie care a solicitat documentele încă din februarie 2013, dar Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) nu i le-a furnizat. Cu toate acestea, guvernanţii se umplu şi mai tare de ridicol: „nu sunt întârzieri în derularea proiectului Iaşi – Tg. Mureş”, se arată într-o adresă oficială a MT.

  Continuare pe Ziarul de Iasi

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Accident din cauza vitezei. Soferii au scapat cu viata

  Accident rutier in apropiere de podul peste calea ferata, la iesirea din Pascani. `In cursul zilei de sambata 23 ianaurie, in jurul orei 11...

  România s-a născut la Iași: 162 de ani de identitate și unitate națională în capitala istorică a României

  Acum 162 de ani, printr-una dintre cele mai mari inițiative de conștiință și putere națională, România se năștea la Iași, după secole de sacrificii...

  „Mortul viu” de la Iaşi rămâne mort din punct de vedere oficial. Dovada că e mai greu să învii decât să mori

  ”Mortul viu” aşteaptă decizia oficială a autorităţilor pentru a i se anula certificatul de deces şi a-şi continua viaţa în mod normal. Gabriel Luca, ieşeanul...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI