28.3 C
Paşcani
sâmbătă, octombrie 1, 2022
Array

Autostrada Iaşi – Târgu Mureş, doar pe hârtie. Licitatiile au fost anulate

- Advertisement -

S-au anulat licitaţiile pentru studiile de fezabilitate, şi astfel se pierd 30 de milioane de euro din bani europeni. Ministerul Transporturilor susţine că este în grafic, începerea lucrărilor pentru tronsonul Ditrău -Tg. Mureş fiind prevăzută pentru 2023 .
Guvernanţii continuă să joace ping-pong cu autostrada Iaşi – Târgu Mureş, proiect vital pentru dezvoltarea Moldovei. La zece ani de la o lansare oficială a iniţiativei, s-au anulat licitaţii şi s-au avansat noi termene.

La începutul acestui an, într-o încercare ridicolă de a aplana o situaţie tensionată la nivel politic cu risc de manifestaţii în stradă, fostul premier Victor Ponta anunţa anul 2018 (!) ca termen de finalizare a autostrăzii. La vremea respectivă, atribuirea licitaţiilor pentru reactualizarea studiilor de fezabilitate pe cele trei tronsoane (Ungheni – Iaşi – Tg. Neamţ, Tg. Neamţ – Ditrău şi Ditrău şi Tg. Mureş) înregistra o întârziere de o jumătate de an.

În prezent, două licitaţii au fost anulate, iar contractul de execuţie în cazul celei de-a treia a fost suspendat. Motivul? Lucrările pentru cele două tronsoane care traversează munţii sunt prevăzute să înceapă abia după 2023, conform Ministerului Transporturilor (MT). La toate acestea se adaugă decizia Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) prin care a fost respins acordul de mediu pe 29 septembrie 2015.

„Motivul care a stat la baza deciziei este nedepunerea raportului privind impactul asupra mediului şi a studiului de evaluare adecvată (…) în termen de 2 ani de la data solicitării”, au arătat oficialii APM, instituţie care a solicitat documentele încă din februarie 2013, dar Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) nu i le-a furnizat. Cu toate acestea, guvernanţii se umplu şi mai tare de ridicol: „nu sunt întârzieri în derularea proiectului Iaşi – Tg. Mureş”, se arată într-o adresă oficială a MT.

Continuare pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow