More

  S-a deschis Târgul Meşterilor Populari. Cum puteţi afla tainele meşteşugarilor – FOTO/VIDEO

  Array

  Centrul municipiului Paşcani a fost luat cu asalt de meşteşugari din toată ţara şi Republica Moldova. Astăzi, a avut loc deschiderea târgului de meşteri populari, ce are loc în acest week-end. Păşcănenii şi nu numai, îşi pot cumpăra bijuterii deosebite, turtă dulce, obiecte vestimentare din portul tradiţional, măşti, împletituri şi multe altele. Cei care vor să afle tainele meşterilor populari trebuie neapărat să viziteze standurile amplasate pe strada Ştefan cel Mare.

  Este sfârşitul lunii lui cuptor, iar zeci de meşteri populari din România şi Republica Moldova au venit la Paşcani, la cea de-a IX-a ediţie, a târgului de profil. Deschiderea a avut loc astăzi, în faţa Casei de Cultură „Mihail Sadoveanu”, cu un program susţinut de artişti locali din preajama municipiului.
  Ansamblul „Rapsozii Siretului” ai Casei de Cultură a încheiat spectacolul artistic, cu sârbe şi hore, specifice românilor.

  Apoi, meşterii au mers la standurile lor pentru a-şi expune produsele lucrate cu multă trudă. Printre ei, am găsit-o şi pe Ludmila Girloban, din Chişinău, Republica Moldova. Lucrează de mică bijuterii pentru portul popular, după ce a rămas fascinată de acest meşteşug văzut la o emisiune tv.

  Targul Mesterilor Populari-Ludmila

  O bună perioada de timp a fost singura din oraşul ei care lucra cu migală coliere, brăţări, inele sau mărţişoare. Fiecare obiect are o poveste şi mai ales, o semnificaţie. Fie prin culori, fie prin modelele care sunt făcute pe podoabe.
  Preţul unei bijuterii porneşte de la 8 lei şi ajunge până la 70 de lei, în funcţie de tipul obiectului şi de modul în care este lucrat.

  bijuterii
  Un alt meşter popular, tot din Republica Moldova este Dumitru Portarescu. Lucrează în lemn şi a învăţat această meserie de la bunicul lui, care era pădurar.

   

  mester popular

  Sculptează tot felul de obiecte, de la statuiete ale îngerilor şi icoane, la obiecte decorative, tablouri şi până la jucării pentru copii.

   

  Targul Mesterilor Populari

  Lucrează cu drag fiecare piesă în parte, iar unele dintre ele sunt doar pentru expoziţie. Preferă să nu le vândă, pentru a rămâne ca amintire şi, totodată, dovadă a talentului sau.

  După proverbul „omul gospodar îşi face iarna car şi vara sanie”, astăzi la târg au venit şi meşteri care lucrează căciuli din piele.

  Mester popular
  Este o meserie grea, dar frumoasă. Asta deoarece este lăsată moştenire din generaţie în generaţie şi ar fi păcat să se piardă.

   
  Deşi suntem în toiul verii, pe strada Ştefan cel Mare au fost făcute şi demonstraţii ale obiceiurile de iarnă. Meşterii au dansat Jocul Măştilor şi cel al Caprelor şi au stârnit interesul trecătorilor.

  Mesteri Populari

   

   

  Jocul Caprelor
  La două standuri din Iaşi şi Botoşani, puteţi găsi măşti şi alte obiecte specifice tradiţiilor de Anul Nou.
  Menţionăm că târgul de pe stradă Ştefan cel Mare este deschis de vineri şi până duminică, iar doritorii pot găsi pe mesele meşterilor, tot felul de obiecte de artizanat şi produse alimentare tradiţionale. De asemenea, în cele trei zile, în diferite intervale orare, cei interesaţi pot participa la ateliere de iniţiere în tainele meşteşugurilor prezentate.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  A venit sfârșitul motoarelor diesel în România. Și motoarele pe benzină pierd tot mai mult teren

  A venit sfârșitul motoarelor diesel în România. Și motoarele pe benzină pierd tot mai mult teren. //

  S-au împărțit banii la primăriile din județul Iași. Municipiul Pașcani ar urma să beneficieze de 366 de mii de lei

  Din cele 17,9 milioane de lei alocate către toate primăriile din județul Iași, cele din mediul rural au beneficiat de 15,2 milioane de lei. Cele 3 orașe, Podu Iloaiei, Târgu Frumos și Hârlău, vor primi 428 de mii de lei, iar municipiile Iași și Pașcani se vor alege cu 2 milioane de lei. Municipiul Iași va beneficia de 1,6 milioane de lei, în vreme ce municipiul Pașcani va beneficia de 366 de mii de lei. //

  Ce este consumerismul sau fericirea ancorată în „mai mult este mai bun”

  Consumerismul este fascinant din mai multe puncte de vedere. Reprezintă cea mai palpabilă întruchipare a faptului că fuga noastră după fericire poate fi exploatată de către marile corporații, i se poate asocia o valoare financiară. În același timp, din momentul în care ai devenit o victimă, este interesant modul în care poți ajunge să te minți singur. //

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet