6.5 C
Paşcani
vineri, aprilie 19, 2024

S-a decis: Angajatorii din agricultură și industria alimentară o să plătească un salariu minim de 3.000 lei și taxe salariale reduse

Angajatorii din domeniul agriculturii și din cel al industriei alimentare vor plăti, între iunie 2022 și decembrie 2028, un salariu minim brut diferențiat de 3.000 lei, dar vor datora taxe salariale reduse, conform unui proiect de lege care a trecut azi de votul decisiv al deputaților. În momentul de față, un asemenea salariu minim diferențiat și taxe salariale reduse avem numai în domeniul construcțiilor.

Pentru a se aplica, proiectul de lege mai trebuie doar promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial. Măsurile aprobate de parlamentari se vor aplica din iunie 2022 și până în decembrie 2028.

Prin proiect s-a stabilit, mai precis, instituirea unui salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei și pentru cei care lucrează în domeniile agriculturii și industriei alimentare, așa cum se întâmplă în prezent cu cei din domeniul construcțiilor.

În același timp, salariații din agricultură și industria alimentară vor beneficia și de taxe salariale reduse, la fel ca angajații din construcții. Concret, este vorba de scutirea de impozitul pe venit (în cotă de 10%), de scutirea de contribuția la sănătate (în cotă de 10%), de reducerea contribuției la pensii (de la 25% la 21,25%, reducerea de 3,75% fiind fix partea care se duce la pensia privată) și de reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă (teoretic, de la 2,25% la 0,3375%).

Ce angajatori vor fi vizați? Este vorba de cei care activează folosind următoarele coduri CAEN:

  • cod CAEN 01: agricultură:
    • 011 cultivarea plantelor nepermanente;
    • 012 cultivarea plantelor din culturi permanente;
    • 013 cultivarea plantelor pentru înmulțire;
    • 014 creșterea animalelor;
    • 015 activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor);
    • 016 activităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare;
  • cod CAEN 10: industria alimentară.

Condiții pentru aplicarea facilităților. În primul rând, angajatorii vor trebui să realizeze o cifră de afaceri din acele activități de cel puțin 80% din cifra de afaceri totală (vor exista și reguli detaliate privind îndeplinirea acestei condiții în funcție de unele situații mai speciale). În al doilea rând, facilitățile se vor aplica la veniturile brute lunare între 3.000 și 30.000 de lei, dacă salariații au normă întreagă de muncă (adică opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână). Pentru sumele ce depășesc 30.000 de lei se vor calcula și plăti taxele salariale obișnuite. Facilitățile urmează să fie aplicate în funcție de o procedură dată prin ordin al Ministerului Finanțelor.

Continuarea pe avocatnet.ro

Alte articole