2.7 C
Paşcani
marți, decembrie 6, 2022
Array

Rusinos! Preotul din Harlau prins la furat, obligat sa returneze bijuteriile

Cazul preotului din Harlau, Dumitru Tincu, ce a incercat sa-si insuseasca o serie de obiecte istorice extrem de valoroase de la Biserica Sfantul Gheorghe, a luat sfarsit • Instanta a decis, definitiv si irevocabil, ca acesta nu avea drept asupra lor si l-a obligat sa le inapoieze

A fost finalizat scandalul ce l-a avut in prim-plan pe Dumitru Tincu, preotul de la Biserica Sfantul Gheorghe din Harlau, acuzat ca a incercat sa fure o serie de obiecte foarte rare si de patrimoniu. „La aceasta biserica, inca din anii 2001 – 2002, au inceput o serie de sapaturi si cercetari arheologice facute de doamna Stela Cheptea, directorul Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana al Academiei Române din Iasi la o serie de morminte descoperite in curtea edificiului religios. Au fost gasite o serie de obiecte de patrimoniu ce faceau parte din ritualul de ingropaciune.

Avand in vedere faptul ca o parte dintre ele au fost depuse in casa preotului paroh de acolo, dupa finalizarea cercetarilor, acesta nu a vrut sa le mai inapoieze si a incercat sa le pastreze ca si cum ar fi fost proprietatea lui! Am fost nevoiti sa-l dam in judecata si, dupa repetate procese, instanta ne-a dat dreptate si am primit o decizie, definitiva si irevocabila, ce-l obliga pe preot sa inapoieze toate obiectele de patrimoniu. Astfel, toate acestea au revenit in proprietatea statului, asa cum era si normal”, a precizat Virgil Babii, coordonatorul Directiei Judetene de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN) Iasi. Concret, in urma sapaturilor arheologice, au fost descoperite mai multe artefacte din aur si argint, care acum se regasesc in custodia Complexului Muzeal National Moldova (CMNM).

Continuare pe BZI

Alte articole

Zilele Școlii Speciale Pașcani – spectacol de Sfântul Nicolae

Școala Gimnazială Specială din municipiul Pașcani a îmbrăcat straie...

Corala Protopopiatului Pașcani colindă la Târgu Frumos și Pașcani

Corala „Învierea" a Protopopiatului Pașcani începe seria de manifestări...

Detalierea ingredientelor din meniurile restaurantelor, amânată până la data de 15 martie 2023

Detalierea informaţiilor din meniurile restaurantelor a fost amânată până...

VIVA MAGENTA, culoarea anului 2023

Culoarea anului 2023 este Viva Magenta! Institutul Pantone a...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow