22.1 C
Paşcani
miercuri, august 17, 2022

Rusalii – Când lumea de aici și cea de dincolo se întâlnesc. Tradiții și obiceiuri

​Rusaliile sunt pline de tradiții și doar Paștele și Crăciunul le întrec. Românii voiau să „îmbuneze” spiritele rele și rebele, iar pentru asta respectau o sumedenie de tradiții, de la a nu urca pe dealuri, până la pomeni la biserică, lucru pe care îl practică și în prezent. În articol puteți citi despre zâne, despre spirite, despre Rusalka balcanică și despre însemnătatea religioasă.

Informația pe scurt

  • Sărbătoarea Rusaliilor este una prestigioasă, aproape la egalitate cu Paștele și Crăciunul, iar asta se vede și din mulțimea de tradiții populare care implică pe toată lumea, de la cei mai tineri, până la cei în etate.
  • Sărbătoarea Rusaliilor este una cu dată mobilă și este precedată, „întâmpinată” de o mulțime de alte momente festive. De exemplu, săptămâna de dinaintea Rusaliilor este una de cinstire a morților, dar și de căutare a protecției împotriva spiritelor rele. Marea spaimă era că aceste spirite ar putea distruge recolta și îmbolnăvi animalele.
  • Rusaliile sau ielele sunt reprezentări mitice feminine care apar noaptea, înainte de cântatul cocoșilor. „Pot fi văzute plutind și fâlfâind prin aer, pe la fântâni, prin pomi, pe sub streșinile caselor și se pune că sunt însoțite de lăutari și uneori întind mese pe iarbă și cântă în cor” (Ion Ghinoiu).
  • Se credea că cei care ascultă cântecele ielelor sau le privesc jocul rămân fără grai sau le înțepenește mijlocul, o mână sau un picior. Nu se lucra nimic în casă în zilele de Rusalii.
  • Oamenii purtau la brâu pelin sau usturoi. În unele zone se spunea că nu este bine să te sui în vârful dealurilor.
  • Dar ce sărbătorim din punct de vedere religios? Rusaliile, cunoscute și drept Pogorârea Sfântului Duh, reprezintă un praznic creștin, sărbătorit în a cincizecea zi de după Paști. De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. În engleză se spune Pentecost, Whit Sunday, Whitsunday sau Whitsun)

Ce sunt Rusaliile

Iunie era a patra lună în calendarul roman, fiind dedicată lui Iuno , soția lui Jupiter și protectoarea femeilor măritate. Popular i se spune Cireșar, fiindcă în acestă lună se coc cireșele, primele fructe ale verii. Este luna solstițiului de vară, cu ziua cea mai lungă și este și timpul în care vegetația ajunge la maturitate. Iunie este o lună cu o vreme instabilă, o lună în care o vijelie puternică sau o grindină poate distruge culturile. Anul acesta în decurs de doar câteva zile sunt grupate câteva sărbători cu semnificații importante: Rusaliile (20 și 21 iunie), solstițiul de vară (21 iunie), Sânzienele (24 iunie).

Rusaliile sau ielele sunt reprezentări mitice feminine care apar noaptea, înainte de cântatul cocoșilor, între Paște și sărbătoarea de Rusalii. Li se spunea în multe feluri, în funcție de zonele țării: Șoimanele, Măiestrele, Cele Sfinte, Frumoasele, Fetele Câmpului, Dânsele sau Zânele.

Continuarea pe hotnews.ro

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow