17.7 C
Paşcani
duminică, octombrie 1, 2023
Array

RUSALII 2013 – 24 IUNIE ZI LIBERĂ. Tradiţii de RUSALII în România

RUSALII 2013. Printre ZILELE LIBERE 2013 se numără şi a doua zi de RUSALII, 24 IUNIE 2013. Aceasta pică luni şi va fi LIBERĂ pentru români.

De RUSALII, Sfinţii Apostoli au primit putere (har) şi s-au transformat din oameni timizi şi simpli, în propovăduitori ai învăţăturii creştine.

RUSALII 2013 – Tradiţii neobişnuite de RUSALII

În satul Figa din judeţul Bistriţa-Năsăud, în ziua de RUSALII are loc un obicei numit „Înstruţatul boului”, în timpul căruia mai multe fete îmbrăcate în costume populare încearcă să oprească din goană un bou ce poartă între coarne o cunună de flori, animalul fiind alungat de alţi câţiva băieţi călare.

Obiceiul „Înstruţatul boului”, moştenit de la daci, are loc în fiecare an la Figa în prima zi de RUSALII, transmite corespondentul Mediafax.

După slujba de la biserică, un alai format din fete îmbrăcate în costume populare şi băieţi, de asemenea în straie populare, dar călare, însoţesc un bou între coarnele căruia pun o cunună mare de flori. În urma boului vin mai mulţi băieţi cărora li se spune „cenuşorci”, personaje costumate cu crengi verzi de copaci, care pocnesc din bice să alunge boul, şi pe care toţi localnicii încearcă să îi ude cu găleţi de apă, atunci când trec pe uliţele lor.

Duminică, în satul Figa, s-au adunat sute de localnici în jurul bisericii unde, începând cu ora 14.00, a început spectacolul. Boului i s-a pus o cunună de flori adunate de pe câmp în curtea vechii şcoli, după care a fost plimbat pe uliţele satului de alaiul format din fete şi băieţi care cântau, printre altele: „Frunză verde măghiran/, Iar a mai trecut un an/, Oameni buni, bine aţi venit/, Boul l-am împodobit”.

„Boul a fost adus tocmai din comuna Zagra, fiindcă la noi, la Figa, oamenii lucrează pământul cu tractoare, nu mai înjugă boi. Îl aducem în fiecare an din satele de la munte unde nu poate fi lucrat pământul decât cu animalele”, a declarat Grigore Pop, un localnic prezent la spectacol.

De îndată ce alaiul a ajuns în dreptul bisericii, călăreţii şi „cenuşorcii” au urcat boul pe o colină, de unde l-au alungat în vale unde îl aşteptau fetele. Acestea s-au înghesuit să-l prindă de coarne fiindcă se spune că fata care reuşeşte acest lucru se va căsători în anul respectiv.

„Aşa se vorbeşte că fata care prinde prima boul se mărită în anul respectiv, dar nu e adevărat. Eu am prins boul de nu ştiu câte ori, dar nu m-am căsătorit anul respectiv. M-am măritat când mi-a venit vremea, când mi-am găsit bărbatul. Sunt poveşti astea. Obiceiul îl păstrăm că ne distrăm de RUSALII”, a declarat Raveca Bulgăr.

De fiecare dată când o fată reuşea să prindă boul, mulţime aplauda, iar atunci când animalul fugea speriat în altă direcţie decât cea în care se aflau fetele, toată lumea ţipa.

Boul a fost dus în vârful colinei şi alungat la vale de trei ori, în spatele lui fiind băieţii costumaţi cu crengi verzi care pocneau din bice ca să îl sperie. Apoi, tota laiul s-a îndreptat spre Căminul cultural din sat unde a urmat un speczacol folcloric.

Potrivit etnologului Vasile Cosma, „Înstruţatul boului” simbolizează „încrederea omului în triumful soarelui a cărui energie dă siguranţă belşugului şi speranţă de bunăstare”, el fiind practicat de RUSALII, zi în care şi preoţii sfinţesc şi binecuvântează ogoarele.

„Obiceiul este o perpetuare a unor ritualuri mitice din vremea dacilor care atribuiau unor forţe divine puternica revărsare de lumină, căldură şi culoare ce declanşază spre sfârşitul primăverii o fantastică explozie vegetativă care înveseleşte lumea şi sufletul omului”, a notat acesta într-un studiu de specialitate.

Tot el mai scrie că, în perioada interbelică, boul era proprietatea celui mai înstărit om din sat.

Denumirea de „RUSALII” vine de la vechea sărbătoare romană Rosalia. RUSALII sunt considerate zâne rele care iau minţile oamenilor sau îi pocesc pe cei care le ies în cale. Se spune că oamenii trebuie să poarte asupra lor frunze de pelin pentru a se apăra de acestea, costumarea tinerilor care formează alaiul „boului înstruţat” cu frunze fiind considerată de sorginte păgână.

„Înstruţatul boului” se mai pratică în satele Tăure, Chintelnic şi Şieu Cristur.

Sursa Gandul.info

Alte articole