17.6 C
Paşcani
luni, mai 29, 2023

Ruginoasa – satul cu tradiţii

Ruginoasa, declarat unul dintre cele mai frumoase sate culturale europene, nu s-a dezminţit de acest titlu nici la ultimul eveniment organizat în comună. La cea de-a 18 ediţie a “Horei Satului”, ce a avut loc de curând, zeci de tineri din comună şi nu numai, îmbrăcaţi în portul tradiţional, au cântat şi dansat cum numai românii ştiu. Ansambluri folclorice şi cântăreţi de muzică populară au arătat cu mândrie că tradiţiile încă se păstrează la loc de cinste.

Sărbătoarea comunei Ruginoasa din acest an, ce a avut loc în perioada 19-20 august, a debutat cu o zi dedicată tradiţiilor şi muzicii populare româneşti. “Hora satului” a început cu un spectacol plin de culoare în care a fost prezentat portul popular şi devotamentul tinerilor pentru păstrarea identităţii româneşti. Pe scenă a urcat Ansamblul “Baitaneasca” din Ruginoasa. Tinerii au primit recent locul II, la Festivalul Internaţional de Folclor al Copiilor, de la Tulcea.

 

Şi mici interpreţi de muzică populară din localitate, dar şi din împrejurimi, şi-au arătat talentul la muzică. Una dintre ei este Petruţa Săcara, cea care a câştigat numeroase premii la concursurile de specialitate.

 

Ruginoasa a primit anul trecut titlul de cel mai frumos sat cultural european, iar localnicii au arătat în cadrul sărbătorii, că distincţia a fost una meritată. S-a cântat şi dansat, aşa cum este specific zonei.

 

Menţionăm că în prima zi a evenimentului, a fost organizat şi un târg al meşterilor populari, ce a ajuns la cea de-a patra ediţie. Marcel Lutic, reprezentantul Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova, a precizat că Ruginoasa nu trebuie să fie cunoscută doar pentru încăierarea de la Anul Nou, ci şi pentru tradiţiile frumoase şi meşterii populari din localitate.

 

Reamintim că în cea de-a doua zi, duminică, 20 august, localnicii au avut parte de spectacol de zile mari, susţinut de artişti precum Cristinel Iordachioaia, Petronela Miron, Matilda Pascal Cojocăriţă, DJ Rynno şi Narcotic şi alţii.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow