18.2 C
Paşcani
miercuri, august 10, 2022
Array

Ruginoasa: Ameninţări şi nemulţumiri în loc de bătaia tradiţională de sărbători FOTO – VIDEO

Nici în acest an nu s-a pierdut interesul pentru tradiţionala bătaie de la Ruginoasa, chiar dacă de vreo câţiva ani flăcăii din cele două cete nu au mai fost lăsaţi să se întâlnească pentru o confruntare, de către forțele de ordin. Mascații au umblat pe străzi, în prezenţa a mii de oameni, localnici şi persoane venite din mai toate comunele din împrejurimi care s-au trezit de dimineaţă şi au venit în comună pentru a participa la această tradiţie.

ruginoasa bataie 1

La primele ore ale dimineţii, pe uliţele satului ici – colea se auzeau zurgălăii şi câte o lumina aprinsă la casele gospodarilor. Străzile erau pline de jandarmi şi poliţişti.

În jurul orei 7.00 vălenii şi-au făcut curaj şi au venit să-i înfrunte pe deleni, în sunetul zurgălăilor şi a strigătului specific, aproximativ 15 mascaţi, tineri cu vârste de până în 25 de ani, au mers însoţiţi de câteva sute de oameni şi reprezentaţii lor.

Întâlnirea între cele două cete trebuia să aibă loc pe strada de la Palat, însă, aici, vălenii au fost întâmpinaţi de un cordon de jandarmi care a blocat accesul spre deal. Nemulţumiţi, mascaţii au început să ţipe la oamenii legii că din cauza lor se pierd tradiţiile şi să-i lasă să se confrunte. – vezi video

Pentru că nu au fost lăsaţi să se întâlnească, tinerii au pocnit din bice şi s-au împins între ei. Menţionăm că în acest an mascaţii nu aveau asupra lor bâte.

Părerile privitorilor au fost împărţite. Câţiva s-au arătat nemulţumiţi de situaţia creată, alţii spun însă că jandarmii şi poliţiştii au acţionat corect şi că e mai bine să previi decât să se întâmple vreo nenorocire.

La câteva minute şi-au făcut curaj şi delenii şi au ieşit mascaţi în stradă, însă situaţia a fost aceeaşi. Forţele de ordine venite de la Paşcani, Iaşi şi Bacău au interzis orice apropiere între cele două cete.

Apoi, spectatorii în jur de 3 mii şi o parte dintre mascaţi s-au pornit spre Primăria din comună, să ure pe cei din administraţia locală.

ruginoasa bataie 2

Ajunsă aici, mulţimea a blocat circulaţia de la drumul principal, iar maşinile care se aflau în tranzit au oprit până la îndemnul oamenilor legii.

Mascaţii au încercat să între în sediul instituţiei însă au fost blocaţi de forțele de ordine prezente la faţa locului.

După câteva minute de discuţii şi tentative de a ura administraţia locală, flăcăii au fost scoși de jandarmi din acea zonă.

Cetele au mai mers pe uliţele satului, însă fără să facă ceva necugetat.

Oamenii legii au fost mulţumiţi că nu au fost nevoiţi să aplice legea. La primăria din localitate a venit o fanfară care a cântat câteva melodii.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow