4.4 C
Paşcani
vineri, martie 31, 2023

Roşiile vor fi mai scumpe anul acesta. Producătorii cer cu 20% mai mult pentru a-şi acoperii cheltuielile

Mult aşteptatele roşii româneşti vor fi mai scumpe anul acesta. Pe lângă gaz şi lumină, toate s-au scumpit, de la seminţe până la pământul pentru seră. Ca să-şi acopere cheltuielile şi să rămână cu profit, producătorii vor cere cu 20% mai mult la tarabă.

În solariile din Cozmești, judeţul Iași, e primăvară deja. Ca să obţină aceste răsaduri, agricultorii au scos mai mulţi bani din buzunar decât anul trecut. Totul s-a scumpit. „Anul trecut era 80 de lei sacul, un sac are 50 de kilograme, anul ăsta e 120 de lei. Sămânţa a fost anul trecut 360 de lei, anul ăsta 400 de lei”, a declarat Cristian Dascălu, legumicultor din Cozmești.

Cele mai mari cheltuieli sunt cele cu energia electrică şi cu lemnele de foc. „De exemplu, noi încălzim cu rumeguş, cu lemne mai încălzim spre dimineaţă. Şi curentul, le mai dăm lumină” , a declarat Violeta Bocancea, legumicultor. Anul trecut, roşiile au plecat din solarii cu 6 lei kilogramul. Anul acesta, scumpirile în lanț vor duce, inevitabil, și la creşterea preţurilor legumelor româneşti.

Toate aceste răsaduri vor ajunge să producă în final zece tone de roşii. De asemenea, un singur astfel de fir ar urma să producă 5 kilograme de roşii. Primele roşii româneşti vor ajunge pe mesele noastre cu un preţ mai mare faţă de anul trecut pentru că vor pleca de aici, de la producător, cu cel puţin 10 lei kilogramul. Adică atât cât sunt în acest moment în piaţă roşiile din Turcia, Spania sau Italia. Primele roşii româneşti vor apărea în pieţe la începutul lunii mai. Şi vor fi, cel mai probabil, cu 20% mai scumpe ca cele de anul trecut. Fermierii înscrişi în programul Roşia primesc un ajutor de 4.000 de euro pe an. Pentru asta trebuia să aibă cel puţin o mie de metri pătraţi de pământ pe care să îl lucreze. Din aceşti bani, spun că îşi vor recupera investiţia. Nu şi munca.

Sursa Observator

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow