1.9 C
Paşcani
luni, ianuarie 30, 2023

Românii plătesc pentru o cafea cu aproape 30% mai mult faţă de anul trecut. Cât a ajuns să coste un flat white sau un cappuccino

Gustul amărui al cafelei ne dă „palpitaţii”. În România, una dintre cele mai consumate băuturi costă mai mult ca în Spania sau Italia. Pentru clasicul cappuccino sau cafea cu lapte, plătim mai mult cu aproape 30%, faţă de anul trecut şi asta după ce TVA-ul a crescut la 19%. Proprietarii cafenelelor spun că fac tot posibilul pentru a menţine preţul, tocmai pentru a nu pierde clienţi.

Este ritualul fiecărei dimineţi pentru Andu. O ceaşcă de flat white şi ziua prinde culoare. Doar că preţul tot mai mare taie din savoarea cafelei. Acest preparat a ajuns să coste între 17 şi 20 de lei în cafenelele de specialitate.

(…)

Proprietarii cafenelelor încearcă să menţină preţurile

Bogdan şi-a deschis recent o cafenea în Bucureşti. Încearcă să nu se lase descurajat de scumpiri şi să-şi păstreze clienţii.

Bogdan Burlec, proprietar cafenea: Înainte aveam un TVA de 5% pentru cafeau preparată fără lapte, acum a ajuns la 9%. Cafelele cu lapte au ajuns la 19%. Nu am o problemă să dau TVA-ul, doar că nu mai putem creşte preţurile. Totuşi, să bei o cafea în fiecare zi de 15 lei este destul de mult. 

Şi kilogramul de cafea aproape că s-a dublat de la începutul anului.

Articolul integral pe Observator

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow