13.7 C
Paşcani
marți, octombrie 19, 2021

Românii caută locuri de muncă, dar oferta este limitată. Doar 12.500 de posturi sunt disponibile pentru cei 470.000 de șomeri

După un an de pandemie, românii își caută locuri de muncă, dar oferta este relativ limitată. Potrivit Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, la sfârșitul lunii martie erau peste 12.000 de locuri de muncă disponibile în țară și alte 1000 disponibile în Europa pentru lucrători din România. Oferta este restrânsă ținând cont că la începutul anului erau peste 470.000 de șomeri.  

La finalul primului trimestru al acestui an, datele oficiale arată că peste 12.500 de locuri de muncă sunt disponibile. Dintre acestea doar 1.067 sunt pentru persoane cu studii superioare. Cei mai căutați sunt medicii, inginerii, programatorii, dar și consilierii în administrație publică.

Pentru cei cu studii liceale sau postliceale există peste 3.700 de oferte de job. Majoritatea posturilor sunt pentru lucrători comerciali, vânzători, dar și pentru asistenți medicali, în contextul pandemiei.

Sunt căutați, de asemenea, peste 4.200 de lucrători cu studii profesionale, în special în domeniul confecțiilor, dar și în construcții.

Cele mai multe locuri de muncă disponibile sunt însă pentru lucrătorii necalificați, respectiv peste 6.000 de oferte de angajare.

Cei care ar prefera un job în afara țării, trebuie să știe că oferta este și mai limitată, cel puțin prin intermediul reţelei EURES România. Astfel din cele peste 1000 de posturi disponibile, 900 sunt în Spania, pentru lucrători în agricultură.

Locurile de muncă disponibile sunt însă prea puține pentru cei peste 470.000 de șomeri înregistrați la începutul acestui an.

Continuarea pe DIGI 24

DE LA ACELAȘI AUTOR

Surpriză! Când apare noul film din seria “Singur acasă” și cine joacă în el. Trailerul a fost lansat deja

Un nou film din seria “Singur acasă” va fi lansat pe 12 noiembrie 2021. Acesta se va...

Amenzi mari pentru șoferii care parchează pe trotuar. Proiect legislativ adoptat Senat

Șoferii din România care nu sunt atenți în momentul în care își parchează mașinile pe spațiile pietonale...

Creșă mică în spatele RAGCL. Legislativul local, convocat din nou

Legislativul pășcănean este convocat în ședință de îndată pentru a hotărî amplasamentul noii creșe din municipiu. Ședința...

România va avea o „bursă a lemnului” în 2022

Asociaţia Forestierilor din România – ASFOR şi Bursa Română de Mărfuri (BRM) au încheiat un memorandum de...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI