0.2 C
Paşcani
sâmbătă, februarie 4, 2023

România trebuie să înceapă urgent lucrările pentru două autostrăzi, altfel vom pierde banii de la UE

Moș Crăciun vine cu sacul plin de bani de la Uniunea Europeană pentru infrastructura românească prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Însă, România trebuie să semneze contractele și să înceapă urgent lucrările pentru două autostrăzi în Transilvania și două în Moldova. În 2023 ar trebui finalizate licitațiile, astfel încât în 2026 să circulăm pe noile șosele, altfel vom pierde toți banii.

De anul viitor, Ministerul Transporturilor trebuie să demareze licitațiile pentru că Uniunea Europeană ne dă bani însă ne impune obligații clare.

Până la sfârșitul lui 2023 trebuie să avem semnate contractele pentru A7, pe mai bine de 300 de kilometri între Ploiești și Pașcani. Pentru A8 sunt două bucăți de aproape 60 kilometri. Pe A1 ar trebui să semnăm pentru 9 km, iar pe A3 pentru 40 de kilometri între Nădășelu și Poarta Sălajului.

O altă obligație este ca autostrăzile să fie „verzi”. Adică să aibă peste 250 de puncte de încărcare a mașinilor electrice, peste 600 de hectare de perdele forestiere și 18 parcări securizate și iluminate din surse ecologice.

PNRR impune și termene de finalizare ce pot părea ireale având în vedere ritmul în care se construiesc autostrăzile în țara noastră.

Cei 429 de km trebuie terminați în proporție de 50 la sută până în decembrie 2024. Iar până în iunie 2026 ar trebui să circulăm deja pe acolo.

sursa știrile pro tv

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow