8 C
Paşcani
joi, septembrie 23, 2021

România se îndreaptă spre cea mai scumpă iarnă din istorie. Explozia prețurilor se simte, deja, la raft

România se îndreaptă spre cea mai scumpă iarnă din istorie. În timp ce politicienii se joacă de-a ţara, oamenii se confruntă cu cel mai mare val de scumpiri din ultimii opt ani. În august, gazele şi curentul au dus inflaţia la 5,25%. Pe lângă acestea, faţă de anul trecut, dăm mai mulţi bani şi pe carburanți şi ulei.

Dacă nu ştim deocamdată cât de grea va fi iarna, ştim sigur că va fi costisitoare. Creşterile de preţuri din ultima perioadă vor goli şi mai mult buzunarele şi aşa sărăcăcioase. Energia electrică s-a scumpit cel mai mult. Dăm 25 de lei în plus la fiecare sută de lei facturată. Și pentru gaze plătim acum cu peste 20% mai mult decât în vara anului trecut. Scumpirile se văd şi la pompă. Dacă anul trecut şoferii puteau cumpăra litrul de benzină și motorină cu circa 4,5 lei, acum preţul a urcat la 6 lei.

Explozia prețurilor la energie și gaze au adus preţuri mai mari şi la raft. Uleiul, telemeaua de oaie, peștele proaspăt și margarina au cele mai mari creştreri de preţ. Există şi produse și servicii care sunt mai ieftine acum. Prețul cartofilor a scăzut cu 33%. Mai puţin costă fructele și bilete de avion. Iar dacă preţurile cresc, salariile şi pensiile rămân pe loc. Românii se pregătesc de criză. Se limitează în a cumpăra strictul necesar. “Dacă ne creșteau pensiile poate nu resimţeam, dar așa ustură tare. E greu, foarte greu. Dădeam 5 lei pe bilet la microbuz și acum dau 6”, spune o femeie. “Toate produsele alimentare, tot ce e produs alimentar s-a scumpit enorm de mult”, se plânge un bărbat. “Deocamdată n-am primit facturile, dar o sa fiu surprins, ca să-l citez pe Cîţu. Se va renunța la vacanţe, la cheltuieli suplimentare, chiar la haine”, crede un tânăr .

“Crescând preţurile la energie electrică şi la gaze naturale şi la combustibil, majoritatea bunurilor vor înregistra creşteri de preţuri, pentru simplul motiv că trebuie transportate la locul de distribuţie”, explică Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România. În turnul de fildeş al guvernării, vina se aruncă, iar, de la unul la altul. Premierul Florin Cîţu trimite problema în curtea lui Mugur Isărescu, şeful BNR. Şeful Guvernului se face că nu ştie că gazele şi energia nu sunt sub controlul Băncii Naţionale. “Acolo este dinamica cea mai mare, la produsele nealimentare. La produsele alimentare este o creștere de 3%. Am încredere că Banca Națională va găsi soluţia pentru a tempera dinamica inflaţiei”, a declarat Florin Cîţu, premierul României.

Sursa Observator

 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Monica Berescu, deputat USR PLUS: “Agresorii sexuali ai minorilor nu mai scapă de închisoare”

Astăzi a fost depus proiectul de lege prin care orice act sexual cu un minor sub 14...

Lemnele de foc s-ar putea ieftini. TVA-ul ar putea fi redus la 5%

Comisia de buget-finanţe a Senatului a adoptat, marţi, un raport de admitere pentru proiectul de lege al...

Bilanț îngrijorător după o săptămână de școală. Zeci de elevi și profesori din județ confirmați cu virusul COVID 19

Bilant ingrijorator dupa numai o saptamana de scoala cu prezenta fizica. Directia de Sanatate Publica Iasi a...

Orașul Hârlău, localitățile Pârcovaci și Maxut (parțial) rămân fără apă joi

Lucrări de igienizarea a rezervorului de apă potabilă din localitatea Hârlău În scopul igienizării rezervorului de apă potabilă...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI