10.8 C
Paşcani
miercuri, octombrie 5, 2022

România sărbătoreşte 142 de ani de la Proclamarea Independenţei/ 9 mai 1877, ziua în care Mihail Kogălniceanu a susţinut un discurs istoric

- Advertisement -

România sărbătoreşte 142 de ani de la Proclamarea Independenţei pe 9 mai data la care Parlamentul a adoptat declaraţia prin care ţara renunţa la suzeranitatea otomană. Principele Carol a promulgat declaraţia pe 10 mai.

La Cimitirul Eroilor din Alba Iulia va avea loc joi, de la ora 12.00, un ceremonial religios şi militar pentru celebrarea Zilei Independenţei de Stat a României, Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial şi Zilei Europei.

Teritoriul românesc se găsea în punctul de întâlnire între interesele Rusiei şi cele ale Turciei. Rusia, încercând să îşi extindă influenţa în Peninsula Balcanică a declarat război Imperiului Otoman. România încă mai era supusă Înaltei Porţi. Pe 4 aprilie 1877, România semnase o convenţie militară cu Rusia permiţând trupelor să îi traverseze teritoriul pentru a ataca trupele otomane dincolo de Dunăre. Trupele Otomane au bombardat malul românesc al Dunării. Artileria română de la Calafat a atacat, la rândul său Vidinul controlat de Turcia otomană.

Continuarea pe mediafax.ro

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow