6 C
Paşcani
joi, aprilie 18, 2024

România s-a născut la Iași: 162 de ani de identitate și unitate națională în capitala istorică a României

Acum 162 de ani, printr-una dintre cele mai mari inițiative de conștiință și putere națională, România se năștea la Iași, după secole de sacrificii și generații întregi regăsite într-un singur vis de neam și de țară: unitatea lor. Cea care a făcut ca visul să devină realitate și ne-a conferit tuturor peste timp cel mai important și durabil atribut pe care îl poate avea un popor. O identitate comună.

Un moment pe care unii istorici îl numesc Mica Unire de la 1859, limitându-se, bineînțeles, la dimensiunea teritorială a noului stat, dar, care, prin însemnătatea lui, ar trebui numit Marea Unire, primul pas pentru țara noastră. De fapt, cel mai mare act de voință și solidaritate națională al celor care nu au încetat niciodată să creadă că numai împreună își pot crea o cale care, pentru atât de multă vreme, a reprezentat doar o aspirație. Și nu întâmplător acest pas s-a înfăptuit la Iași. Cel despre care Nicolae Iorga spunea că este „mai mult decât o ilustră capitală a Moldovei”. Cel despre care s-a scris atât de mult, care a adăpostit și continuă să adăpostească între colinele sale fapte fără de care, cu siguranță, azi, drumul nostru ar fi cu mult mai modest și fragil.

Azi, la 162 de ani de la momentul în care înaintașii noștri ne-au lăsat această moștenire, sunt mândru, dragi ieșeni, oriunde v-ați afla, că Iașiul poate sărbători numindu-se oficial capitala istorică a României, printr-o lege restauratoare care i-a redat statutul atât de binemeritat. 

Și, cu atât mai mult în această zi, cu toții suntem pe deplin legitimați și convinși că, atunci când vorbim de Iași, vorbim de acea esență profundă a ceea ce românii și România au însemnat, înseamnă și vor continua să însemne. Vorbim de identitate națională, de istorie, tradiție, cultură, de idealuri, de lupte grele și realizări pe măsură, de un rezervor și un depozitar uriaș de valori și resurse de toate felurile, de repere și modele care au traversat epoci și au trecut, după cum se vede, testul timpului.

Mica Unire și Iașiul, nucleul și punctul său de plecare, sunt și vor fi mereu parte din inima României și a românilor, fără de care nu avem trecut, nu putem avea prezent și, cu siguranță, nu putem avea nici viitor.

Azi, când ne sărbătorim practic fundația noastră națională, nu este numai despre trecut. Este despre continuitate. Despre mândrie, încredere și credință. Despre fiecare dintre noi în parte și toți împreună, cei care suntem acum responsabili de națiunea și țara noastre. Cei care avem dreptul și datoria depline ca, după încă 162 de ani, urmașii noștri să fie reuniți sub aceeași identitate și aceeași țară: România.

La Mulți, Mulți Ani de unitate românească, dragi ieșeni și români!

Deputat PSD de Iași,

Vasile Toma

Alte articole