23.7 C
Paşcani
luni, august 15, 2022

România pierde rapid din populație, natalitatea scade abrupt. În 2020 s-au născut mai puțini copii decât în 1876

Dacă nu facem nimic, România va pierde în următorii 30 de ani peste trei milioane de oameni. Şi nu vom fi doar mai puţini, ci şi mai săraci. În timp ce alte state încurajează natalitatea, au construit creşe şi au susţinut financiar proaspetele mame, România încă plimbă proiecte de lege prin Parlament.

  • Problema este una complexă pe termen lung, deoarece scăderea populației va afecta bugetul, fondul de pensii şi fondurile europene care se alocă în funcţie de numărul de locuitori

Este pentru prima dată când ţara noastră se confruntă cu un astfel de declin demografic. Anul trecut s-au născut doar 161.000 de copii.

Vladimir Alexandrescu, reprezentant INS: Dacă ar fi să căutăm un moment în care numărul de naşteri în ţară să fie la un nivel comparabil cu cel de anul trecut, cand am avut doar 161.000 de nașteri pe întreg teritoriul României, ar trebui sa coborâm în jurul anului 1870. În 1876 de pildă se născuseră 164 de mii de copii, deci mai mulţi.

După 1990, natalitatea a început să scadă abrupt. Iar trendul descendent va continua. Analiza Institutului Naţional de Statistică arată că până în anul 2050 vom pierde trei milioane de oameni. Populaţia României va ajunge la 16 milioane de locuitori.

Continuarea pe Observator

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow