-10.5 C
Paşcani
miercuri, februarie 8, 2023

România, nepregătită în pragul sezonului gripal. Vaccinarea gratuită a fost amânată din lipsa banilor

În pragul sezonul gripal și al virozelor respiratorii, România este prinsă cu garda jos. Deși campania gratuită de vaccinare împotriva gripei sezoniere trebuia să înceapă de cel puțin 2 săptămâni, Ministerul Sănătății a încheiat contractul de achiziție a dozelor abia în urmă cu o săptămână și asta pentru că nu au fost bani la buget și nici nu au fost alocate fonduri la rectificare.

 


În acest context medicii de familie trag un semnal de alarmă și spun că nevaccinarea împotriva gripei sezoniere a persoanelor aflate la risc crește riscul de deces.

Medic: După cum observați, aici trebuiau să fie dozele de vaccin anitigripal și frigiderul este gol. Nici măcar o doză.

Iar cazul medicului de familie din imagine nu este o excepție. Deși vaccinarea gratuită a persoanelor aflate la risc trebuia să înceapă de 2 săptămâni, cadre medicale nu știu de când să le spună propriilor pacienți să vină să se vaccineze.

Dr. Valentina Boboc – medic de familie: Aici am lista cu cei care m-au sunat și au cerut vaccin antigrupal. I-am trecut pe listuță, urmând ulterior să îi sun în momentul în care primesc vaccinul ca să vină la vaccinare.

În ziua în care primii români trebuiau să fi primit deja serul, Ministerul Sănătății anunța că începe campania anuală de vaccinare antigripală gratuită săptămâna aceasta, însă acest lucru este aproape imposibil să se mai întâmple.

Oana Grigore – director comunicare MS: Săptămâna trecută a fost încheiat contractul pentru achiziția dozelor de vaccin gripal, pentru care Ministerul Sănătății avea încă din martie încheiat un acord cadru. Vestea bună e că primele 300.000 de doze a vaccinului gripal vor fi chiar astăzi furnizate către direcțiile de sănătate publică de către distribuitor. Astfel că medicii de familie pot să ridice aceste doze de la Direcțiile de sănătate publică și să înceapă imunizarea.

Această întârziere este pusă în cârca fostei conduceri a Ministerului Sănătății, care la rândul ei vine cu explicații.

Ioana Mihailă – fostul ministru al Sănătății: Acordul cadru și calendarul de livrare erau finalizate la finalul lunii august. Era un calendar de livrare cu prima livrare de doze în prima săptămână din septembrie. Contractele însă se pot semna doar când există resurse la buget. Eu încă din luna aprilie am solicitat suplimentare bugetară, s-au promisi bani la rectificare, insuficienți de cât aveam nevoie. Lipsa banilor a făcut ca această campanie să debuteze cu întârziere.

Datele oficiale arată că anul trecut până la această dată erau deja vaccinate împotriva gripei sezoniere aproape 150 de mii de persoane.

Medicii de familie spun că vaccinarea împotriva gripei sezoniere nu trebuie amânată.

Dr. Valentina Boboc – medic de familie: Suntem într-o perioada de pandemie în care dacă alături de un COVID mai iei și un virus gripal șansele de supraviețuire sunt foarte mici.

În cadrul campaniei de imunizare împotriva gripei sezoniere desfășorată de Ministerul Sănătății, vor fi vaccinați gratuit, la medicul de familie sau în unitățile sanitare cu paturi, românii în vârstă de peste 65 de ani, bolnavii cronici, în special cei cu boli respiratorii și cardiovasculare, copiii și gravidele.

În sezonul gripal trecut peste 32 de mii de români au fost depistatți cu gripă, pneumonii sau infecții respiratorii acute, dublu față de acum 2 ani.

Sursa DIGI 24

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow