35.2 C
Paşcani
miercuri, iunie 29, 2022

România, nepregătită deşi joacă un rol decisiv în criza alimentară mondială. „Misiune imposibilă” de îndeplinit în 3 luni

Lumea întreagă e la un pas de o criză alimentară fără precedent. Războiul declanşat de Rusia a blocat zeci de milioane de tone de cereale în Ucraina. Ţara are nevoie disperată să scoată cantitatea uriaşă pentru a face faţă noii recolte. Iar un rol important îl joacă România, doar că, infrastructura nu ne ajută. Portul Sulina este deja sufocat, iar Constanţa lucrează la capacitate maximă.

În portul Constanţa este un furnicar. Se lucrează la foc continuu şi se descarcă non stop cereale. În ultimele două luni, peste un milion de tone de grâu şi porumb din Ucraina au ajuns la noi în ţară. „Tocmai am terminat de operat una dintre navele pe care le avem la rând. Imediat intră următoarea navă care are porumb Ucraina”, spune Dan Dolghin, director operaţiuni cereale. „Deja, mai mult de 120.000 de tone de cereale din Ucraina au plecat din Constanța spre alte destinații din întreaga lume. Este foarte important să combatem o criză alimentară, care se întrevede la orizont pentru multe state”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.

România trebuie să aducă 10 milioane de tone de cereale din Ucraina în 3 luni

30 de milioane de tone de cereale, în valoare de peste 15 miliarde dolari, sunt acum în Ucraina. Cum porturile sunt blocate total din cauza războiului, ţara a fost nevoită să-şi schimbe total strategia de export. Vasele mari au fost înlocuite cu barje mai mici iar traficul pe calea ferată a explodat. Iar pentru România, ce e mai greu abia acum începe. Avem trei luni la dispoziţie să aducem peste zece milioane de tone de grâne din mijlocul războiului. Adică o cantitate dublă faţă de ceea ce produce România într-un an cu recoltă bună. O provocare uriaşă. Terminalele portului sunt sufocate, iar infrastructura nu ne ajută. Comisia europeană promite coridoare de solidaritate.

Continuarea pe Observator

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow