0.2 C
Paşcani
marți, februarie 7, 2023

România, criticată de Departamentul de Stat din SUA. Nu îndeplinim standardele minime de eliminare a traficului de persoane

România nu îndeplineşte standardele minime în vederea unei eliminări a traficului de persoane şi nu a fost retrogradată la categoria inferioară, alături de Rusia, printr-o derogare, însă depune eforturi ”semnificative” în lupta împotriva acestei forme de trafic, se arată în raportul Departamentului de Stat american din 2021, postat pe site.

Departamentul citează între aceste eforturi investigarea unui număr mai mare de cazuri de trafic de persoane, condamnarea mai multor traficanţi de persoane şi înfiinţarea unei unităţi de şapte procurori în vederea anchetării unor dosare de acest fel. Guvernul român a adoptat reglementări cu privire la norme minime pe care să le respecte prestatori de servicii agreaţi în ajutarea copiilor victime ale traficului de persoane şi a semnat acorduri de cooperare cu Primăria Municipiului Bucureşti şi Biserica Română care pun baza unui proiect comun în vederea construirii unui centru pentru victime repatriate din străinătate, se arată în raportul Departamentului de Stat.

Însă Executivul de la Bucureşti ”nu şi-a consolidat eforturile per ansamblu faţă de perioada raportată precedent, chiar dacă luăm în calcul impactul pandemiei covid-19 asupra capacităţii sale de a lupta împotriva traficului de persoane”, critică Washingtonul. ”O presupusă complicitate în infracţiuni de trafic de persoane a continuat să existe, mai ales prin exploatarea de către oficiali a unor copii care se aflau în grija unor case sau centre de plasament administrate de Guvern”, acuză Departamentul de Stat.

Washingtonul reproşează aurtorităţilor de la Bucureşti faptul că ”au identiticat mai puţine victime ale traficului de persoane, nu au căutat în mod suficient indicii ale traficului şi nu au identificat victime în populaţiile vunerabile, precum solicitanţi de azil, lucrători sexuali sau copii plasaţi în instituţii guvernamentale”.

Guvernul român ”nu a alocat fonduri suficiente serviciilor de asistenţă şi protecţie, privând majoritatea victimelor de servicii”, un lucru susceptibil de o ”retraumatizare” şi de o expunere la ”riscul retraficării” acestor victime.

Departamentul de Stat laudă însă faptul că Guvernul român a alocat resurse suficiente în vederea întocmiriiunui plan care, în cazul în care este implementat, ”ar constitui un efort semnificativ în vederea îndeplinirii standardelor minime”. Din acest motiv, ”România a obţinut o derogare de la Legea protecţiei victimelor traficului de persoane (Trafficking Victims Protection Act)” şi nu fost declasată la nivelul inferior, se arată în raport. Astfel, ”România rămâne pe lista de supraveghere de nivelul 2 al treilea an la rând”, conchide Departamentul de Stat. Pe această listă se mai află Irlanda, Belarusul şi Azerbaidjanul.

Continuarea pe Observator

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow