25.8 C
Paşcani
sâmbătă, august 13, 2022

România, arsă de soare. Temperatura pajiștilor, 60-70 de grade. La Iași se anunță 35 de grade Celsius

Valul de căldură care a cuprins România săptămâna trecută a dus la încălzirea solului și scăderea umiditîăii la 2%. Cu alte cuvinte, e secetă. Iar canicula mai durează cel puțin trei zile. Potrivit accuweather, la Iași sunt anunțate 35 de grade, temepratură care va scădea joi, când sunt așteptate și ploi.

Despre efectele acestor temperaturi ridicate, a scris profesorul Silviu Gurlui pe pagina sa de Facebook.

”Modelele arata doar 2% apa in sol, in zona Moldovei. La atita de putina apa in sol, plantele se vor usca curind. Am vazut, in drumul de la Iasi la Bacau, toate pajistile sunt pirjolite, uscate. Iarba toata este deja uscata. Asta va duce la o incalzire si mai puternica a aerului. Adica la cresterea umiditatii in aer. Adica la fenomene si mai violente.

Greu de spus cum supravietuiesc animalele la pascut. Pentru ca pajistile se infierbinta la 60-70 grade, la amiaza.

Acum rezista culturile care au avut parte de irigatii. Celelalte, nu. Am vazut, griul deja se recolteaza. Cultura de Floarea Soarelui este dezvoltata dar pare o recolta slaba.

Desi este prea devreme, tot modelele arata ca peste o saptamina solul si-ar recistiga apa in sol, ajungind la circa 40%. Probabil, sunt potential ploi insemnate, insa, mai este timp si lucrurile se mai pot schimba. Speram, sa vina precipitatiile cit mai repede. Vad, la Bacau, porumbul e praf.”

Sursa Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow