18 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

Ritmul forajelor geotehnice pe traseul viitoarei autostrăzi Paşcani-Suceava-Siret merge în paşi de melc

Conducerea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a prezentat stadiul proiectele de infrastructură din Moldova şi Bucovina, directorul Cristian Pistol fiind cel care a făcut prezentarea în cadrul unei şedinţe la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai societăţii civile, şi ai prestatorilor care au contracte cu compania pentru realizarea proiectelor din această zonă a ţării, dar şi cu membri ai Parlamentului.

În urma acestei şedinţă, conducerea CNAIR a transmis că ritmul lucrărilor de forare pe traseul autostrăzii Paşcani – Suceava – Siret este nesatisfăcător. Mai mult, potrivit aceleiaşi surse, pe tronsonul Suceava – Siret nu este mobilizată nici o instalaţie de foraj în teren, din cele 5 instalaţii declarate în cadrul ofertei tehnice de către firma care trebuie să realizeze lucrările.

Astfel, pe tronsonul 5 dintre Paşcani şi Suceava – în lungime de 61,86 km – unde este în derulare, cu începere din octombrie 2020, un contract pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate (SF) şi a Proiectului Tehnic (PT) în valoare de 11,72 milioane lei, fără TVA, sunt în desfăşurare activităţile pentru obţinerea Avizelor şi acordurilor solicitate prin Certificatul de Urbanism iar simultan se desfăşoară procedura pentru obţinerea Acordului de Mediu. Investigaţiile geotehnice au fost demarcate în septembrie 2021, au fost sistate în perioada 20.12.2021-05.01.2022 iar până la şedinţa de la finele săptămânii trecute au fost realizate foraje geo pe aproape 2.405 m din totalul de 9.256 m. Deşi este o creştere semnificativă faţă de situaţia prezentată la data de 10 decembrie 2021 când pe această porţiune erau realizaţi aproape 1.000 ml, şi de această dată ritmul este considerat nesatisfăcător de către CNAIR pentru că „Prestatorul nu reuşeşte să mobilizeze în teren numărul de utilaje asumate în cadrul ofertei depuse”, în sensul că sunt mobilizate în teren doar 4 din cele 5 instalaţii de forat declarate în oferta tehnică.

De asemenea, pe tronsonul 6 dintre Suceava şi Siret – în lungime de 56,17 km – unde este în derulare, cu începere din octombrie 2020, un contract pentru elaborarea SF şi PT în valoare de 10,09 milioane lei, fără TVA, sunt în desfăşurare activităţile pentru obţinerea Avizelor şi acordurilor solicitate prin Certificatul de Urbanism iar simultan se desfăşoară procedura pentru obţinerea Acordului de Mediu. Investigaţiile geotehnice au fost demarcate în august 2021, au fost sistate în 20.12.202, informând CNAIR că instalaţia (singura, de altfel) mobilizată pe Suceava-Siret a fost relocată pe Paşcani-Suceava iar până la evaluarea prezentată şedinţa de săptămâna trecută au fost realizate foraje geo pe aproape 1.040 metri liniari din totalul de 8.164 consideraţi a fi necesari. De altfel, aici se pare că au apărut o serie de aspecte problematice de care însă CNAIR nu a făcut referire deoarece în situaţia prezentată la 10 decembrie 2021 când pe această porţiune erau realizaţi aproape 900 ml se specifica faptul că erau 7.133 ml propuşi. Prin , cel puţin la o primă vedere, nu pare a fi vorba doar de o situaţie imputabilă firmei care face serviciile din cauza mobilizării deficitare, ci şi despre situaţii nou apărute în teren. Desigur, CNAIR a comunicat doar că şi de această dată ritmul este considerat nesatisfăcător de către pentru că „Prestatorul nu reuşeşte să mobilizeze în teren numărul de utilaje asumate în cadrul ofertei depuse”.

În ambele cazuri, CNAIR monitorizează şi verifică în permanenţă stadiul realizării investigaţiilor geotehnice, prin personalul CNAIR Central, al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi şi al Secţiei de Drumuri Naţionale Suceava, mobilizat în teren. De asemenea, au fost instituite mecanismele contractuale, Prestatorul acumulând în prezent penalităţi de întârziere în cuantum de 0.001% din valoarea de contract/zi de întârziere.

sursa zdi

Alte articole