18 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

Rezultatele finale: harta votului în judeţul Iaşi. Ce teritorii a cucerit Opoziţia

Alegerile de duminică au consfinţit ieşirea judeţului Iaşi de sub influenţa PSD. Social-democraţii au reuşit să adune mai multe voturi doar în jumătate dintre comunele unde au primari, în timp ce liberalii şi USR-PLUS au câştigat în fiefuri tradiţionale ale PSD.

iberalii domină centrul şi estul judeţului, iar USR s-a impus în majoritatea comunelor limitrofe municipiului Iaşi. În schimb, social-democraţii îşi păstrează influenţa în special în vestul judeţului.
În una dintre comune (Cristeşti) a fost egalitate între PSD şi PNL, ambele partide fiind pe primul loc în opţiunea electoratului, fiecare cu câte 417 voturi.
În ceea ce priveşte strict mediul urban, USR-PLUS s-a impus de o manieră categorică în municipiul Iaşi, liberalii au câştigat în Podu Iloaiei şi Târgu Frumos, în timp ce PSD a rămas cu Paşcaniul (câştigat greu, la o diferenţă de doar câteva sute de voturi în faţa PNL) şi Hârlău.
Pe scurt, PNL s-a impus în 51 de comune/oraşe, PSD în 37 iar USR-PLUS în 9. Asta în contextul în care PSD are primari în 65 de comune din cele 98 de unităţi administrative ale judeţului.
Unde a obţinut cele mai mari scoruri fiecare partid
USR-PLUS a avut cel mai bun procent în Valea Lupului (45,6%), comună unde a fost înregistrată şi cea mai mare prezenţă din judeţ (62%), iar primarul este de la PSD.
Faptul că a reuşit să câştige detaşat şi în municipiul Iaşi (37,2%) a fost decisiv pentru ca USR-PLUS să se impună pe locul 1 şi în judeţ. USR-PLUS a mai câştigat în Miroslava (36,4%), Ciurea (33,5%), Rediu (32,6%), Bârnova (30,8%), Movileni (30,2%), Holboca (28%) şi Tomeşti (28%).
Victoria USR-PLUS în aceste localităţi vine în contextul în care cele două partide politice ale alianţei nu au structuri în teritoriu, sau nu sunt încă bine închegate, nici măcar în municipiul Iaşi.
Liberalii au scos un scor record în Plugari (75,7%), unde au şi primar, iar în alte nouă comune au înregistrat peste 50%, printre acestea numărându-se Mironeasa (61%), Leţcani (59,4%), Mogoşeşti-Siret (57%) şi Trifeşti (56,8%).
În schimb, PSD a câştigat detaşat în Ipatele (60,4%), şi doar în alte cinci comune din judeţ a avut un scor electoral de peste 50%. PSD a obţinut cele mai puţine în voturi în comune precum Mirceşti (9,1%), Valea Lupului (10%), Miroslava (10,4%), Aroneanu (12%), Rediu (12%), Bârnova (13,1%), Leţcani (15%) şi municipiul Iaşi (15%).

 

CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

Alte articole