4.4 C
Paşcani
marți, noiembrie 30, 2021

REZULTATE BAC edu.ro. Note Bacalaureat 2021, afișate pe bacalaureat.edu.ro

Rezultatele la Bacalaureat 2021 urmează să fie afișate până la ora 12:00, pe EDU.RO (click pe link). În intervalul 12:00 – 18:00 se pot depune contestațiile.  În perioada 5-9 iulie, vor fi rezolvate contestaţiile, iar în 9 iulie candidaţii vor afla rezultatele finale.

Şi anul acesta, la fel ca în 2020, rezultatele examenelor de Bacalaureat şi Evaluare Naţională sunt anonimizate. Acest lucru înseamnă că nimeni nu va putea vedea numele niciunui candidat asociat cu o notă. Totul se va desfăşura pe baza unor coduri unice, corespunzătoare fiecărui participant în parte, coduri primite în sala de examen.

Atât la avizier, cât şi pe pagina online dedicată rezultatelor de la BAC 2021, vor apărea coduri în dreptul cărora vor fi afişate notele şi mediile obţinute. Fiecare candidat va avea la dispoziţie, în prealabil, codul corespunzător.

Rezultate BAC 2021: Trei condiții pentru a fi ”promovat”

Ministerul Educaţiei a prezentat care sunt condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru ca un candidat să fie considerat ”promovat”. Sunt trei cerinţe, care trebuie însă îndeplinite cumulativ. Candidatul trebuie:

-să aibă echivalate, recunoscute sau să fi susţinut toate examenele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;

-să dea toate examenele scrise şi să obţină (cel puţin) nota 5 la fiecare dintre acestea;

-să obţină (cel puţin) media 6 la probele scrise.

Contestaţiile la probele scrise se depun şi se înregistrează la centrul de examen, în perioada prevăzută de calendarul examenului de Bacalaureat.

Comisiile de contestaţii reevaluează lucrările primite şi acordă note lucrărilor contestate, conform baremelor de evaluare pentru probele scrise. După terminarea evaluării şi deschiderea lucrărilor, preşedintele comisiei de contestaţii analizează notele acordate după reevaluare, în comparaţie cu cele acordate iniţial. În situaţia în care se constată diferenţe de notare mai mari de 1,50 puncte, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea iniţială şi cele de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii decide reevaluarea lucrărilor respective de către o a treia comisie, formată din alţi profesori cu experienţă, alţii decât cei care au evaluat iniţial lucrările în centrul de contestaţii. Reevaluarea se va face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu stricteţe baremul de evaluare şi toate procedurile de evaluare. Nota acordată de a treia comisie este nota care va fi acordată de comisia de contestaţii, scrie Mediafax.

BAC 2021. Cum sunt notate lucrările la BAC 2021, după contestații

Pentru lucrările care au primit iniţial note cuprinse între 4,50 – 4,99, inclusiv notele de 4,50 şi 4,99, sau o notă cel puţin egală cu 9,50, nota definitivă este nota acordată de către comisia de contestaţii.

Pentru celelalte lucrări, nota definitivă este nota acordată de comisia judeţeană de contestaţii/a municipiului Bucureşti, dacă între nota iniţială şi nota acordată la contestaţii se constată o diferenţă de cel puţin 0,50 puncte. Dacă diferenţa dintre cele două note este mai mică de 0,50 puncte, nota definitivă este nota iniţială, acordată de comisia din centrul zonal de evaluare.

Nota definitivă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă. Rezultatele la contestaţii se comunică prin afişare la avizierul centrului de examen, conform calendarului.

În prima sesiune a examenului de Bacalaureat de anul acesta s-au înscris 133.663 de candidaţi, dintre care 114.137 de candidaţi din promoţia curentă, respectiv 19.526 de candidaţi din promoţiile anterioare. În Capitală au susţinut probele scrise ale examenului de Bacalaureat peste 15.300 de candidaţi.

Examenul a fost organizat în 802 centre.

Rata de promovare în 2020: 62,9% înainte de contestații

Anul trecut, în urma primei sesiuni a examenului de Bacalaureat s-au obţinut 232 de medii de 10. Privind situaţia din ultimii ani, este cel mai mare număr de elevi care au reuşit să ia 10 curat. Rata de promovare, însă, oferă o perspectivă mai puţin optimistă: înainte de contestaţii, doar 62.9% din candidaţi au obţinut media 6 la Bacalaureat. A fost cea mai mică rată de promovare din ultimii şase ani, calculaţi în raport cu momentul publicării rezultatelor.

Județele cu cea mai mare promovabilitate la BAC

În 2020, judeţele care au înregistrat cea mai mare promovabilitate la BAC au fost Cluj (77.8%), Sibiu (71.8%), Iaşi ( 71.4%) şi Braşov (71.00%). În Bucureşti, rata de promovare s-a situat la 70%. Cele mai bune rezultate au fost obţinute de elevii din sectorul 2 – 82,3%, iar cea mai mică rată de promovare s-a înregistrat în sectorul 5 – 64,58%.

În 2019, judeţele care au înregistrat cea mai mare promovabilitate la BAC au fost Cluj, cu un procent de aproape 81%, urmat de Iaşi – cu 76% şi Bacău – cu 75%. Alte patru judeţe au înregistrat procente de promovabilitate între 70% şi 75%: Sibiu, Galaţi, Braşov şi Bucureşti. La polul opus s-au clasat judeţele Ilfov – cu 38%, Giurgiu – cu 47% şi Harghita – cu 50%.

Sursa dcnews

DE LA ACELAȘI AUTOR

Câți români încă mai au WC-ul în curte. Țara ar putea scăpa de toaletele din spatele casei în 10 ani

Toaletele din spatele casei încă sunt ”la modă” în România, cu toate că nu e un subiect...

Există smântâna de post! Rețeta cu ingrediente 100% naturale

Smântâna merge de minune la tot felul de preparate culinare, dar ce ne facem când suntem în...

Pâinea s-ar putea scumpi cu până la 15%. Avertismentul producătorilor români

Pâinea care ajunge pe mesele românilor ar putea fi mai scumpă în perioada următoare cu până la...

INS: Peste 23% dintre români nu își permit un trai decent. Cum este distribuită sărăcia în țară

Peste 23% dintre români nu își permit un trai decent, dublu față de țările dezvoltate din Europa...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI