22.8 C
Paşcani
duminică, august 1, 2021
22.8 C
Paşcani
duminică, august 1, 2021

Revedenta pentru apa – ARSACIS a pierdut procesul cu Pascaniul. Fondul problemei urmeaza sa fie judecat

Asociaţia judeţeană de apă şi canalizare, ARSACIS a pierdut definitiv procesul deschis împotriva administraţiei din Paşcani, prin care contestă valoarea redevenţei pentru folosinţa reţelelor de apă şi canalizare.

Printr-o hotărâre aprobată în anul 2015 consilierii locali au stabilit că valoare acesteia să fie în echivalent cu rata anuală pentru rambursarea creditului BEI,  contractat de fostul operator local, pentru modernizarea reţelelor de aductiune şi a staţiei de epurare, aproape 1,9 milioane de lei pe an.
În replică ARSACIS a cerut anularea articolelor din HCL 88, cu privire la valoarea redevenţei pe motiv că ar contravine cu prevederile contractului de delegare în care este prevăzută o singură formula de calcul a redevenţei pentru toate localităţile componente, în functie de valoarea bunurilor de retur şi a cantitatii de apă vândute.
Acţiunea a fost introdusă, însă, cu întârziere la Tribunalul Iaşi motiv pentru care a fost respinsă. Hotărârea a fost menţinută şi de Curtea de Apel, din aceleaşi motive.
Reprezentanţii Apa Vital atrag atenţia că fondul problemei nu a fost încă judecat. Instanţa ar urma să se pronunţe pe valoarea redevenţei într-un alt proces, deschis de Primăria Paşcani. În acelaşi timp operatorul ieşean subliniază că va achita valoarea integrală a redevenţei,  dacă judecătorii vor da o hotărâre în acest sens.
Menţionăm că În momentul de Pascaniul încasează, cu aproximatie, doar jumătate din suma solicitată de consilierii locali. În schimb municipalitatea beneficiază de investiţi importante din bugetul ApaVital,  pentru modernizarea şi extinderea unor reţele de apă şi canalizare. În acelaşi timp localităţile din ARSACIS plătesc redevenţa stabilită la nivelul asociaţiei iar banii ajung în bugetul Consiliului Judeţean apoi în cel al operatorului de apă, pentru investitii, nu în bugetele locale.

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
ploaie ușoară
22.8 ° C
24.1 °
21.7 °
78 %
1.9kmh
0 %
Dum
31 °
lun
34 °
mar
27 °
mie
28 °
joi
20 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI