11.5 C
Paşcani
joi, martie 28, 2024

Resturile vegetale cărate cu propriile mașini de pășcăneni, la sere. Amenzi pentru cei care le depozitează pe spațiul public

Vremurile în care resturile vegetale erau luate gratuit, de muncitorii Primăriei Pașcani, din fața caselor s-au terminat. Cetățenii din municipiu și suburbii, care fac în această perioadă curățenia de primăvară prin livezi, gospodării sau grădini și au crengi uscate, frunze și alte resturi vegetale trebuie să le care cu propriile mașini până la serele de pe strada Crinilor, unde sunt preluate gratuit.

Este interzisă arderea lor, depozitarea în fața curților, precum și la pubele.  Zilele trecute, un cetățean din suburbia Sodomeni a adus câteva mașini de crengi, după ce și-a pregătit copacii pentru un nou sezon de rod.

Viceprimarul, Cristian Rățoi, a precizat că crengile vor fi tocate și vor ajunge compost, iar materialul lemnos mai gros va fi folosit pentru centralele cu aer cald folosite la seră.

Cei care nu au însă posibilitatea de a le aduce cu mașina personală, trebuie să scoată bani din buzunar pentru a scăpa de aceste deșeuri. Una dintre posibilități este de a apela la firma de salubritate, pentru a le prelua, contracost.

Pe rețelele de socializare oamenii sunt indignați de aceste măsuri. Ei susțin că plătesc taxa de salubritate și nu li se pare corect să mai plătească în plus pentru a scăpa de resturile vegetale. Mai mult decât atât, în contextul în care, taxele și impozitele locale au crescut cu o medie de până la 40%.

Comentarii Facebook

Pentru gunoiul organic trebuie distribuite containere, nu să-l cărăm cu cârca la seră, pentru ce plătim gunoiul? sau

„Am plătit dublu anul ăsta taxe. Aia-i 200%!” se arată într-un alt comentariu.

Potrivit unei informări postate de Poliția Locală Pașcani pe pagină de Facebook, în situația în care se depozitează resturi vegetale pe domeniul public, persoanele vinovate pot fi sancționate cu amendă contravențională cuprinsă între 500 și 2.000 lei, conform prevederilor HCL.30/2002(modificată de HCL.100/2008). În această lună, polițiștii locali au făcut și o campanie de informare pe acest subiect.

De precizat este faptul că măsura de a nu mai fi preluat gunoiul vegetal gratuit de către municitorii Primăriei, a fost anunțată de primarul municipiului, Marius Pintilie, într-o conferință de presă la sfârșitul anului trecut. La momentul respectiv, edilul le-a solicitat cetățenilor să nu le mai predea operatorului regional de salubritate pe motiv că facturile sunt prea mari, cu promisiunea că vor fi colectate gratuit. Însă,  situația a scăpat de sub control din cauza cantităților mari de deșeuri vegetale, iar muncitorii Primăriei nu au mai făcut față solicitărilor.

Alte articole